Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Afschaffen die afvalpas

28 juli 2017 - 19:50  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Afschaffen die afvalpas

Alphen aan den Rijn - Het probleem is niet dat bedrijven en bedrijfjes hun afval in de ondergrondse containers deponeren. Het probleem is ook niet dat iedereen voor z’n eigen afval moet betalen. Het probleem is zeker geen grenstoerisme met auto’s vol vuilniszakken uit de omliggende gemeenten. Het probleem is dat er ergens in het gemeentehuis een ambtenaar verliefd is op die afvalpas.

Ons afval bestaat in werkelijkheid uit allerlei grondstoffen die we zo weer kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld papier dat kan opnieuw worden gebruikt als jawel, papier en karton. Dat kan zes of zeven keer. Hetzelfde geldt voor textiel. Eerst wordt nog bruikbare kleding uitgezocht, daarna wordt de rest gebruikt als poetslap of als vilt of als garen voor vloerbedekking. Wat echt niet meer bruikbaar is, wordt verbrand. Glas is super duurzaam, het kan altijd en eindeloos opnieuw worden gebruikt.

Het allerbeste systeem om op een verantwoorde manier van afval af te komen is: nascheiding! Maar dan wel in combinatie met vooraf scheiden. En niet meer de boel belazeren door eerst te laten scheiden en daarna de hele bubs op een hoop te gooien bij de afvalverwerking.
Als een gemeente als Alphen aan den Rijn draagvlak wil onder de inwoners om beter om te gaan met afvalscheiding, moet je het die inwoners gemakkelijk maken. Dus ‘gescheiden’ ondergrondse containers voor restafval, plastic en gft naast elkaar in de buurtjes. Textiel, papier en glas bij de winkelcentra. Ik vind het persoonlijk ook een goed idee om een keer per halfjaar grofvuil op te halen.

Als wethouder een onhandige en dure afvalpas invoeren omdat je te veel naar je ambtenaren en te weinig naar de gemeenteraad én de inwoners luistert is een beetje dom. Het is schieten met een kanon op een mug. Elke inwoner heeft er last van en het afval is niet beter gescheiden dan voorheen.
Dan heb ik het nog niet eens over de privacygevoelige informatie die wel degelijk via die afvalpas op straat ligt net als in Arnhem. Daar zijn ze zo slim om de pas af te schaffen. Nou hier nog.

Fotograaf: Eveline Verhoeve