Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Kaju Putih

4 augustus 2017 - 19:45  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Kaju Putih

Alphen aan den Rijn - Even een stukje voorgeschiedenis.Kaju Putih heeft tientallen jaren geleden zelf een buurthuis gebouwd. Daar worden gemeenschapsactiviteiten gehouden, gewoon voor de leut en de sociale samenhang. Veel belangrijker echter zijn de meerdaagse begrafenisrituelen. De Molukkers denken hier nu eenmaal anders over dan de kille Hollanders.Het buurthuis stond altijd naast de kerk. Gemakkelijk want dan kon je zo oversteken. Bovendien was het wel illustratief voor de samenhang van kerk en samenleving.

In het kader van de hervorming van wethouder Van Wersch moest het buurthuis wijken. Het was oud en het paste niet in zijn grootse – lees: megalomane – plannen. Na enig touwtrekken werd besloten om toch een nieuw onderkomen voor Kaju Putih te bouwen, maar dan zouden ze samendoen met Halfje Wit want dat buurthuis kon ook op de schroothoop.
Enfin, dat is een gedoe geworden.
Uiteindelijk kreeg Kaju Putih een tijdelijk onderkomen met de belofte dat er een nieuw stenen buurthuis zou komen. Dat werd door wethouder Michel du Chatinier toegezegd.

Waarom dat nu interessant is?
Bij de eerstvolgende raadsvergadering komt even tussen neus en lippen door een collegebesluit voorbij zeilen. Kaju Putih wil graag zelf eigenaar zijn van haar onderkomen en ook zelf voor de exploitatie zorgen. De gemeente wil dat niet. Dus is er een patstelling.

Het komt erop neer dat de gemeente Kaju Putih al jaren aan het lijntje houdt en gewoon haar beloften niet nakomt. Oorzaak is vooral in de loop der jaren gewijzigd beleid. Wat toen kon, kan nu niet meer. Maar met een beetje goede wil en creativiteit kan 'de gemeente' het Molukse Kaju Putih best aanzienlijk meer tegemoetkomen dan 'willen wij niet' zeggen. 

Fotograaf: Eveline Verhoeve