Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Wereldstad Alphen: de week van LIDEP (38)

23 september 2017 - 18:24  •  Dio Lidep  •  reacties

Wereldstad Alphen: de week van LIDEP (38)

Alphen aan den Rijn - Na een rijke loopbaan op zee, ben ik dit jaar in Alphen aan den Rijn komen wonen. Intussen heb ik mijn draai redelijk gevonden, ook dankzij lieve buren die me wegwijs hebben gemaakt in de stad. Volgens mijn buren is het een dorp, maar als ik zo door het centrum loop heb ik toch echt het gevoel dat ik in een stad woon. Wanneer de MediaMarkt en McDonald’s op een steenworp afstand van elkaar liggen, is het een stad. Dat is althans mijn bescheiden mening.

Kontfrontschuifelen

Bij een stad horen ook stadse perikelen. Zoals sirenes van hulpdiensten die voortdurend heen en weer scheuren. En grote evenementen zoals de jaarmarkt, die blijkbaar de grootste van Nederland is. Het was dan ook knap druk. Ik heb me laten vertellen dat het nog drukker was dan op Koningsdag in Amsterdam. Afgelopen woensdag was het kontfrontschuifelen in elk geval een kunst op zich. Aan het eind van de middag hield ik het daarom voor gezien. Ik word nu eenmaal liever niet beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Maar gezellig was het wel.

Zelfmoord

Over ongewenst gesproken: ik las deze week dat een lokale journaliste door een raadslid is geadviseerd om zelfmoord te plegen. Pardon? Ja, serieus. Ik kon mijn ogen nauwelijks geloven toen ik dat bericht zag. Je kunt elkaar niet aardig vinden, maar zoiets zeg je toch niet? En tegelijk vroeg ik me af waarom je zoiets als ‘slachtoffer’ aan de buitenwacht meldt. Toen ik nog op zee zat, was er ook weleens een akkefietje onderling. En soms vielen daar snoeiharde woorden bij. Maar dat praatte je samen uit, zonder dat de hele bemanning dat hoefde te weten. Hooguit de kapitein, die dan als vredestichter optrad. Mooie taak voor onze burgemeester, lijkt me zo.

Starterswoningen

Ik las ook iets over een leegstaand politiebureau. Nou ja, grotendeels leegstaand. Nu wordt er bekeken of er een nuttige invulling is voor de lege ruimte of dat het politiekantoor naar een andere locatie moet verhuizen. Ik dacht meteen: betaalbare starterswoningen. Als ik het goed heb begrepen, is daar een ernstig tekort aan in Alphen. Als je van die leegstaande kantoren leuke twee- of driekamerappartementen maakt, sla je twee vliegen in één klap. En de toekomstige bewoners hoeven zich over de veiligheid in de buurt geen zorgen te maken. Dat zit dan wel snor.

Lijn 169 en PopPlatform

Voor de rest werd mijn aandacht deze week getrokken door nieuwsberichten over het omleiden van Lijn 169 en het opheffen van PopPlatform Alphen. In het eerste geval lag de routewijziging uit het centrum aan de inmiddels vertrokken wethouder Hoekstra, die de mening van de vaste passagiers niet zo belangrijk vond. Die man krijgt overigens een afscheidsreceptie nadat hij zelf met een kwaaie kop ontslag heeft genomen. Afijn, daar heb ik me vorige week al druk over gemaakt. En wat de opheffing van PPA betreft: echt jammer dat het verspreiden van cultuur door slechts enkele stroperige ambtenaren de nek om wordt gedraaid. Aan de andere kant; gezagsdragers die zich weinig aantrekken van de publieke opinie en ambtenaren die ambtenarij tot doel in plaats van middel verheffen? Dat zijn typisch van die dingen die je in een dorp niet tegenkomt. Conclusie: Alphen is toch echt een stad.

 

 

Fotograaf: Alphens.nl