Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Bouwen voor modaal inkomen

29 september 2017 - 18:30  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Bouwen voor modaal inkomen

Alphen aan den Rijn - Over wat duur is, wat normaal is en wat goedkoop is verschillen de meningen nogal.Elke SP-er zal roepen dat we te veel dure koopwoningen en te weinig sociale huurwoningen hebben. Dat is gewoon een reflex. Overal waar ‘sociaal’ voor staat is goed, volgens de SP dus. Dat heet ideologie.Elke rechtgeaarde VVD-er zal melden dat ‘de markt’ bepaalt wat we nodig hebben. Speciaal als we praten over koopwoningen. Ook dat komt voort uit ideologie, liberale in dit geval. Net zo liberaal verklaart D66 dat iedereen zelf mag weten waar hij of zij gaat wonen.

Heel leuk is de term ‘bouwen voor eigen behoefte’. Daarmee wordt bedoeld dat we alleen woningen neerzetten waar echte Alphenaren gaan wonen. En een paar verplichte nummers zoals statushouders, omdat dat moet van het Rijk.
Dat kan helemaal niet meer tegenwoordig. Sowieso zijn we niet alleen op de wereld en zijn er verplichte afspraken in de regio Holland-Rijnland. Als je aan de voorwaarden voldoet, mag je zelf weten in welke gemeente je wilt wonen.

Even een paar cijfertjes. Gemiddeld is 29 procent van de woningen een sociale huurwoning. Een kwart van deze woningen wordt bewoond door mensen met een te hoog inkomen voor de woning. In Alphen betekent dit dat de in totaal circa 8.000 sociale huurwoningen ruim voldoende is voor de doelgroep. Het probleem is dus die 25 procent scheefwoners.

Het echte tekort geldt dus voor de groep die te veel verdiend voor sociale huur en te weinig voor het bestaande en geplande woningaanbod in Alphen aan den Rijn.
De oplossing is heel simpel. Bouw een flink aantal huurwoningen en appartementen in de prijsklasse tussen de 550 (particuliere grens) en de 1000 euro, allemaal zonder subsidie. En, bouw een flinke hoeveelheid koopwoningen die voor eenpersoonshuishoudens met een modaal inkomen te betalen zijn. Dat zijn woningen van 140.000 tot 180.000 euro. Tot. Niet vanaf 180.000 euro. Dan kan die groep scheefwoners netjes opschuiven en is iedereen blij!

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper