Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Voor topsport komt meer kijken…

20 januari 2012 - 15:49  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Voor topsport komt meer kijken…

Alphen aan den Rijn -

Voor topsport komt meer kijken.....

Een paar weken geleden ben ik bij het eerste voetbaltoernooitje van mijn kleinzoon geweest. Hij bakte er nog niet zoveel van. Maar goed, hij is pas 5 jaar oud, de meeste anderen waren ouder en had nog maar twee keer een puppytraining (zo heet dat, ik kan er ook niks aan doen) gevolgd. Gelukkig speelde op een veld ernaast 22 vrouwen tegen elkaar, dus ik hoefde me niet te vervelen. Voor Susan deed ik net alsof ik niet de meiden, maar het voetbal zelf interessant vond.  Zo bewaar je de lieve vrede nietwaar?

Af en toe keek ik natuurlijk ook wel naar de kleintjes. Wat een verschil zie je dan. Er zijn er bij waarvan je al direct ziet dat ze nooit in de eredivisie zullen spelen, maar er zijn ook kinderen, die overduidelijk talent hebben. Grappig om te zien, hoe sommige spelertjes al echte passeerbewegingen maken, de bal extra hard in het doel schieten en als een volleerde prof lopen te juichen als ze scoren.

Toch is dat nog niet voldoende om succesvol te worden. Er zijn onderzoeken gedaan naar de tijd die het kost om een vak of een vaardigheid goed te leren. Het maakt niet uit of het nu piano, tennis, voetbal, houtbewerking of chirurgie is:  het kost minstens 10.000 uur oefenen en trainen om het echt onder de knie te krijgen. Tienduizend uur! Reken maar eens uit hoeveel jaren dat zijn naast school of werk.

Als sporter ben je er nog niet. Behalve techniek en conditie, moet je ook nog een sterk karakter hebben. Je bent altijd in competitie met anderen. Je moet leren incasseren, teleurstelling verwerken, doorzetten, pijn lijden en tegenslagen overwinnen. Zelfs dat is nog niet genoeg. Als het dan eindelijk succes oplevert,  moet je daar weer mee om kunnen omgaan. Met geld of andere verleidingen, met belangstelling, met prioriteiten en je mag nooit tevreden achterover leunen.

Kortom topsporters verdienen echt waardering en respect. Niet om het aangeboren talent (dat hebben ze inderdaad maar gekregen), maar om de echte prestaties, die ze juist op de ogenschijnlijke bijzaken hebben geleverd.

Over bijzaken en waardering gesproken: ik denk dat ik toch wat vaker naar het pupillenvoetbal ga kijken de komende tijd. Leuk om te zien hoe die kleintjes zich ontwikkelen, zeker als er damesvoetbal op het veld er naast is.  Daar heb ik ook veel waardering voor!

 

Machiel van der Schoot 

 

Fotograaf: Josh Walet
28-01-2012 - Alphens Sport Gala 2012.'
28-01-2012 - Alphens Sport Gala 2012

Bent u ook van de partij op 28 januari 2012?