Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Wereldstad Alphen: de week van LIDEP (40)

8 oktober 2017 - 01:21  •  Dio Lidep  •  reacties

Wereldstad Alphen: de week van LIDEP (40)

Alphen aan den Rijn - Die kibbeling smaakte prima! Ook kondigde een lokale blogster aan een nieuwe gemeentepartij te beginnen, kwamen de politie en de brandweer weer volop in actie en kreeg Alphen er 16 wereldkampioenen taekwondo bij. Ik vergeet vast een heleboel andere dingen die ook belangrijk zijn, maar ik doe gewoon even mijn eigen greep uit de stroom aan nieuwsberichten.

Khalid T.

Een bericht dat m’n hart een keer deed overslaan, ging over de aanhouding van Khalid T. Gemeenteraadslid in Gouda, maar ook directeur van de Alphense basisschool An Noer. Hij wordt verdacht van ontucht met een 13-jarig meisje en zit in (inmiddels verlengd) voorarrest. In de afgelopen dagen is er van alles door me heen geschoten. Allereerst dacht ik: ‘Gadverdamme, wat een viespeuk; het zal je kind maar wezen. Zo’n goorlap mogen ze van mij levenslang opsluiten in een donkere kruipruimte waar de ratten vrij spel hebben’ en meer van dat soort stevige gedachten die voortkwamen uit machteloze verontwaardiging. En natuurlijk ging mijn medeleven uit naar het meisje zelf. Zo’n traumatiserende ervaring gun je niemand, maar zeker geen meisje dat nog vrouw moet worden en nu al voor haar leven is getekend.

Eerlijk proces

In de berichtgeving op verschillende sociale media werd vaak primair gereageerd, net als ik dat deed. Een enkeling riep dat de dader maar meteen moest worden doodgeschoten. Heftig. Er waren ook mensen die wat genuanceerder waren. ‘Je bent onschuldig tot je schuld is bewezen’, vonden sommige facebookers en twitteraars. Daar moest ik even over nadenken omdat ik aan mezelf merkte dat ik eigenlijk helemaal niet redelijk wilde zijn. Diep van binnen wilde ik iemand kunnen veroordelen voor het plegen van zo’n schandelijke daad. Aan de andere kant moet de schuld inderdaad nog worden aangetoond. Zelfs de grootste hufter heeft recht op een eerlijk proces. Dat is nu eenmaal wettelijk vastgelegd, hoe lastig we dat soms ook vinden.

Racisme?

Wat me echt verbaasde, was dat iemand uit de allochtone hoek (waar ik zelf ook vandaan kom) in een reactie op het nieuws aandroeg dat autochtonen net zulke smeerlappen kunnen zijn. Ik had er niet eens bij stilgestaan dat zo’n argument een rol zou kunnen spelen. Wat maakt het in dit geval uit wat je afkomst is? In al mijn jaren op zee heb ik nog nooit meegemaakt dat ik anders werd behandeld dan de rest van de bemanning waarmee ik heb gediend. Dat was over het algemeen trouwens toch al een wereldwijde mix van nationaliteiten. Blank, geel, rood, bruin, zwart; je deed gewoon waarvoor je aangenomen was en als je dat niet deed, kreeg je dat te horen van de kapitein. Die had het nooit over ras of religie. Hij zei altijd: ‘als je je werk goed doet en je netjes gedraagt, heb je van mij geen last’. Een man naar mijn hart.

Vingerwijzers

Ik vraag me af of zo’n gefrustreerde reageerder door zijn eigen omgeving tot de orde wordt geroepen. Ik hoop eigenlijk van wel. Je hebt namelijk niets aan dat soort vingerwijzers, die zich altijd miskend voelen omdat ze (denk ik) niet genoeg zelfrespect hebben. Het is al erg genoeg dat iemand zich aan een onschuldig meisje heeft vergrepen. Als blijkt dat de verdachte inderdaad de dader is, mag hij van mij worden opgeborgen tot hij zo afgetakeld is dat hij zijn eigen naam niet meer weet. Voor mij heeft die naam er in elk geval nooit toe gedaan. Het goede moet worden beloond, het kwade moet worden bestraft. Daar hoef je geen cultureel etiket op te plakken.

Dio Lidep 

 

Fotograaf: Alphens.nl