Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Zakenvrouwen

27 oktober 2017 - 20:13  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Zakenvrouwen

Alphen aan den Rijn - Eigenlijk is het ‘not done’. Je eigen sekse afvallen. Helaas pindakaas, maar ik schrijf nu eenmaal gemene blogs. 

Het is woensdagochtend.
De zon schijnt en ik heb een andere belangrijke afspraak af kunnen zeggen ten faveure van deze. Want ja, helpen om een geweldige expositie voor Museumpark Archeon in sneltreinvaart van de grond te trekken, is natuurlijk wel mijn ding.
En dan gaat het mis. Een saggerijnige vrouw aan de ene kant van de tafel en een pinnige opmerking van de andere kant – ja sorry, mijn kant zei 'wat is je probleem?' – en er stormt een vrouw de deur uit. De rest blijft verbijsterd achter. Zo’n dramatische exit zie je een man nooit maken.
Drie uur later is trouwens de winterexpositie zo goed als in de steigers gezet. Door de andere professionele vrouwen.

Het is woensdagmiddag.
Ik spiek even wie er vanavond allemaal bij de Vrouwennetwerk Rijnstreekmaaltijd aanzitten aan het diner. De vrouwen hebben voor een groot deel bij hun personalia ingevuld dat ze directeur, eigenaar of directeur-eigenaar zijn van hun eigen bedrijf.
De werkelijkheid is toch anders. Het zijn vooral Zelfstandig Professionals met vaak een praktijk in coaching, begeleiding of  een ander nobel beroep. Ik vind dat jammer, want een netwerk voor Women in Business zou toch meer ondernemers vanuit het MKB moeten trekken. Naast de Zelfstandige Professionals, waar ik er overigens ook een van ben.
Vrouwen vertellen tijdens het voorstelrondje – als ze ’s avonds voor de groep staan – vooral hoe oud ze zijn, hoeveel steun ze van hun man krijgen en wat de kinderen doen. Dat hoor je een man nou nooit zeggen.
Dit soort privé-informatie wil ik trouwens tijdens de borrel best horen, maar tijdens het ‘officiële’ deel wil ik vooral weten wat ze voor werk doen, hoe het daarmee gaat en wat ze aan uitdagingen tegenkomen.

Het is woensdagavond.
Tijdens het netwerkdiner zit voormalig voorzitter Iris Hilhorst naast mij en Iris kaart een echt probleem aan. De aanleiding is het geweldige ondernemersevenement Boost your Business in Theater Castellum. Het probleem is dat er alleen maar mannen als sprekers waren en ze lijken ook nog op elkaar. Allemaal afkomstig uit de kist met ‘nette witte mannen van ons soort’. Dat schijnt te komen omdat de sponsors – accountantskantoren en de lokale banken – mogen kiezen wie ze willen horen en dan kiezen ze iemand uit hun eigen peergroup.
Iris had heel graag een vrouw willen horen spreken en ik ook. Gewoon omdat vrouwen de andere helft van de bevolking zijn en ook deskundig en welbespraakt.
We hebben wel een oplossing: Iris spreekt als jurist over letselschade en ik analyseer de lokale politiek. Wij zeggen niks over onze relatie of over onze kinderen en we lopen ook niet weg. We zijn zo stoer dat we zo in de kist met ‘nette witte mannen van ons soort’ kunnen. Bel ons dus eens de volgende keer!

Fotograaf: mic