Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Gedachten rond euthanasie

5 november 2017 - 13:19  •  Ruud Gebel  •  reacties

Gedachten rond euthanasie

Alphen aan den Rijn - Waar vroeger het verzoek om euthanasie vaak laat in het ziekteproces kwam, wordt dit steeds vaker aan het begin van het ziekteproces besproken, of voor er sprake is van enige ziekte. Verstandig, want je kunt er beter en rustiger over nadenken als het nog helemaal niet aan de orde is.Ik heb in de afgelopen 22 jaar meerder keren euthanasie verricht. Het is een proces waar je samen met de patiënt en zijn naasten naar toe groeit, en ik vind dat ik mijn patiënten tot het laatste moment, tot de dood, moet bijstaan. Bij de patiënten waar ik tot nu toe mee te maken had was er in alle gevallen sprake van een ernstige lichamelijke ziekte zonder enig uitzicht op genezing of verlichting. Er is bij mij nooit enige twijfel geweest over het verrichten van euthanasie. Dat neemt niet weg dat ik het elke keer weer moeilijk vind. Maar zoals gezegd: je groeit er samen met de patiënt naar toe en er komt een moment waarop je je ook als arts kunt voorstellen dat de patiënt om euthanasie vraagt. Bovendien, je wordt gesteund door het oordeel van een onafhankelijke tweede arts.

Dementie

De laatste tijd komen steeds meer mensen met een verklaring waarin vermeld staat dat zij ook euthanasie wensen in geval van dementie. Dat vind ik een stuk lastiger. Als iemand deze wens nadrukkelijk herhaald en op het moment van de euthanasie nog in staat is deze wens te herhalen is dat een andere situatie dan op het moment dat de patiënt deze wens niet kan herhalen. Wie verzekert mij er van dat een patiënt die ernstig dement is, maar verder nog gezond, nog steeds wil overlijden? Ik kan het niet meer vragen, en ik zie in Oudshoorn voldoende demente mensen die op het oog nog gelukkig lijken met hun bestaan. Zij hebben misschien in het verleden bij volle verstand een euthanasieverklaring getekend, maar dat "volle verstand" is er helaas niet meer. Er zijn ook mensen die in het verleden een euthanasieverklaring hebben getekend en er op het moment dat zij ongeneeslijk ziek zijn er toch van af zien. Wie ben ik om op dat moment euthanasie te verrichten? Ik leg mensen uit die met zon verklaring bij mij komen dat de mogelijkheid bestaat dat ik de euthanasie niet zal verrichten maar in dat geval er voor zorg dat we samen iemand zoeken die daar wel toe bereid is. Ik blijf naast mijn patiënt staan.

Pil van Drion

En dan is er nog de zogenaamde pil van Drion. De mogelijkheid dat je zelf op een door jouzelf gekozen moment een einde aan je leven maakt, meestal als er sprake is van ?voltooid leven?, wat dat ook moge betekenen. Tja, dat vind ik ook een lastige. Wat is voltooid leven? Is voltooid leven niet een gebrek aan zingeving? Of een uiting van eenzaamheid? Welke waarborgen bouwen we in dat mensen met een ernstige depressie of onder andere omstandigheden niet in een opwelling zo?n middel innemen? Ligt hier een taak voor de huisarts? Of moeten hier andere onafhankelijke deskundigen worden ingeschakeld? Ik vind van wel. Ook de "pil van Drion", ALS deze wordt ingevoerd, moet volgens mij met dezelfde zorgvuldigheideisen worden omgeven als euthanasie: herhaald verzoek, bij voorkeur een schriftelijke wilsverklaring, en het oordeel van twee van elkaar onafhankelijk deskundigen. Of een van de deskundigen de huisarts moet zijn? Daar ben ik nog niet uit.

Fotograaf: Josh Walet