Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Scheef wonen

17 november 2017 - 19:51  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Scheef wonen

Alphen aan den Rijn - De oplossing is natuurlijk simpel: de groep scheefwoners gaat verhuizen naar een duurder paleisje. Hoe moeilijk kan dat zijn? Heel moeilijk dus!Een deel van de Alphenaren woont in een te goedkope huurwoning voor hun inkomen. Scheef wonen heet dat. De variabele sociale huur is bedacht om deze bewoners uit circa 25 procent van het totale aanbod aan sociale huurwoningen te krijgen. Bij variabele huur betaal je in zo’n situatie de maximaal toegestane huurprijs voor een sociale woning, dat is 710 euro. De stap naar een koopwoning is dan in theorie klein.Maar Jan Modaal gaat niet verhuizen en net boven Jan Modaal ook niet.

Even voor de beeldvorming: modaal is een gemiddeld inkomen van 37.000 euro bruto per jaar oftewel 2.150 euro netto per maand. Anderhalf keer modaal is rond de 50.000 euro en net boven modaal zit daar tussen. Een kleine 12 miljoen Nederlanders wonen in een huishouden met een inkomen onder de 50.000 euro.

Het probleem is dat voor inkomens tussen 40.000 en 50.000 euro niet wordt gebouwd.
Waarom niet? De grondprijs in Alphen aan den Rijn is te hoog. Daarom willen projectontwikkelaars liever duurdere woningen bouwen. In theorie is dat niet erg, want dan schuift iedereen wel door.
Deze duurdere categorie woningen – van pakweg 2 tot 4 ton – is inderdaad zo ongeveer niet aan te slepen, maar van de 2000 Alphense huishoudens die scheef wonen verhuist amper iemand. Er komen dus wel veel woningen vrij, maar nou net niet de sociale huurwoningen.

Er komt nog iets bij. In het Alphense gemeentehuis lopen ambtenaren rond met een kilo boter op hun hoofd. Steevast wordt de prijsklasse 220.000 tot pakweg 280.000 euro aangeprezen als 'goedkope' woningen.
Even wakker worden daar! Dat zijn géén goedkope woningen. Dat zijn woningen voor mensen met een inkomen rond twee keer modaal, een hoger inkomen dus. De gemiddelde inwoner kan zo'n woning  niet betalen. Net boven het gemiddelde kan dat niet betalen. Wie de helft meer dan gemiddeld verdient, kan dat ook niet betalen.

Omdat in de juiste prijscategorie, dat is iets van 140.000 tot 190.000 euro, niets wordt gebouwd kunnen Jan Modaal en net boven Jan Modaal geen huis kopen. Dus bezetten deze huishoudens woningen die eigenlijk voor ver onder modaal zijn bedoeld en dus zit de doorstroming muurvast. Dan krijg je wat we nu hebben: zowel sociale huur als modale koop zijn niet beschikbaar en iedereen klaagt.

Als je dan toch graag een woning wilt hebben, is er maar één oplossing. Gewoon ouderwets sparen. Gewoon zoveel mogelijk geld op de bank zetten. En: gewoon blijven zitten in je goedkope huurwoning, anders valt er niks te sparen.
Of er wordt met spoed een flink aantal woningen gebouwd die tussen de 140.000 en 190.000 euro kosten!

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper