Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Nachtconsult dreigt te verdwijnen

1 december 2017 - 12:56  •  Jacqueline Servais  •  reacties

Nachtconsult dreigt te verdwijnen

Alphen aan den Rijn - Alweer een voorziening die verdwijnt. Toen wij 29 jaar geleden in Alphen kwamen wonen, was een van de eisen die ik stelde: er moet een ziekenhuis zijn. Dat ziekenhuis als zodanig verdween en een dagopname-instelling bleef. Toen kwam de huisartsenpost. Nu dreigt dat ook te verdwijnen. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig? Daarna verdween de nachtapotheek uit ons dorp.

Wat schetst mijn verbazing wanneer ik lees (AD 1 december) dat bovenstaand het geval lijkt. Eén nachthuisartsenpost voor ruim 100.000 mensen die bij verschillende verzekeraars cliënt zijn, dreigen de dupe te worden van bezuinigingsdrift van één verzekeraar: Zorg & Zekerheid. Een ding is zeker, er is geen zorg en geen zekerheid als je ’s nachts acuut ziek wordt en de huisartsenpost is gesloten. Wij zijn bij een andere maatschappij verzekerd, dus wat hebben wij te maken met Z&Z? Niets. Maar we dreigen wel de dupe te worden van Z&Z.

Ik heb al een terughoudende instelling om naar een arts te gaan en zeker als dat in de avond- of nachturen is. Wat gaat er gebeuren?

Mensen moeten in de toekomst wel eerder een ambulance bellen om naar Leiden te gaan. Extra duur. Mensen roepen helemaal geen hulp in met als gevolg complicaties en langere ziekteduur voor patiënten. Extra duur.

Wie moet dat betalen? Laten we de verschillende ziektekostenverzekeraars deze extra kosten onderling declareren en betalen. Ook extra duur.

Ik zie het helemaal voor me. Het kost extra mankracht om al die declaraties te verwerken. De computersystemen zijn er niet op berekend: nieuwe systemen aanschaffen die de toegenomen acties wel kunnen verwerken. Hoe zit het met dat kostenplaatje? De zorg wordt niet goedkoper op die manier, wel duurder. De zorg en zekerheid wordt minder, dus duurder.

Mijn hemel, wat kunnen logge, grote instellingen dom en langzaam zijn. Niet verder kijken dan de eigen neus lang is. Die is kennelijk erg kort en klein.

Z&Z bezint eer ge begint.

Fotograaf: Josh Walet