Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Machtswellust

1 december 2017 - 20:02  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Machtswellust

Alphen aan den Rijn - Nu versla ik al 25 jaar lokale politiek, dus ik dacht dat ik alles wel een keer had meegemaakt. Niets is minder waar. Dat de Alphense CDA-voorvrouw een coalitiepartner beschuldigt van 'machtswellust', zag ik niet aankomen.Het had mij niet moeten verbazen. Marjon Verkleij riep al 'zetelroof' tijdens de gemeenteraadsvergadering waarin voormalig CDA-er Peter Bontekoe zijn overstap naar de fractie van Nieuw Elan bekendmaakte.In het Leidsch Dagblad voegt ze daar, na de overstap van SGP-er Gert-Jan Schotanus na afloop van diezelfde vergadering, ook 'machtswellust' aan toe. Gezien het zorgvuldige gebruik van de aanhalingstekens in die krant, denk ik dat Verkleij dit ook echt heeft gezegd.

Achter de schermen is al sinds de vorige verkiezingsuitslag in 2013 wel duidelijk dat CDA en Nieuw Elan vechten om de 'Alphense troon'. Officieel ging deze naar het CDA als grootste partij. René Vrugt, oud-fractievoorzitter, heeft ook handig uit onderhandeld dat zijn partij wel twee wethouders leverde en concurrent Nieuw Elan het bij één wethouder moest laten. Zelfs hij kon echter niet voorkomen dat Nieuw Elans fractievoorzitter André de Jeu de ongekroonde koning van de gemeenteraad werd.

En dat laatste zit Marjon Verkleij dwars. Haar CDA is de grootste in de Alphense gemeenteraad en als fractievoorzitter van deze partij moet zij daarom het voortouw nemen. Dat blijft echter maar niet lukken op de grote belangrijke dossiers. Het sociaal domein werd 'gekaapt' door Nieuw Elan met in haar kielzog CU, VVD en SP. Duurzaamheid is het troetelkind van Nieuw Elan en GroenLinks. Zelfs het uitstappen van de VVD uit de coalitie zag Nieuw Elan al ver voor de zomer wel aankomen en het CDA zag het niet.

Uiteindelijk zijn Bontekoe en Schotanus intelligente volwassen mannen die zich echt niet door een andere partij laten inpalmen en overhalen. Gezien het stemgedrag van Schotanus in de afgelopen vier jaar kon een blinde kip nog wel voorspellen dat hij zich bij Nieuw Elan aan zou sluiten.
Dat PvdA aan 'zetelroof' ook toevoegt 'bestolen door je vrienden' en dat SP meldt het allemaal 'totaal ongeloofwaardig' te vinden, is gewoon oppositie-olie op het vuur.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper