Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MIVERVA Polenhotel

26 januari 2012 - 22:13  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MIVERVA Polenhotel

Alphen aan den Rijn -

De Polen willen blijven.

Als je nagaat wat de gemiddelde Nederlander over deze nijvere arbeidsmigranten te zeggen heeft, is dat op zichzelf al een wonder. Nog groter is het wonder in Alphen aan den Rijn: ‘onze’ Polen zitten in een vervallen voormalig hotel, geklemd tussen een permanente bouwput en de spoorlijn. En iedereen wil hen daar weg hebben, de wethouder voorop. En toch willen ze blijven. De reden dat de Polen - die hierheen zijn gekomen omdat zij de arbeidsomstandigheden en de abominabele werktijden die wij niet pikken, wel slikken - in dat voorheen aardige hotel zitten, is heel simpel. Dankzij de recessie wordt het hotel niet afgebroken en vervangen door nieuwbouw, maar moet er een andere bestemming voor deze eersteklas plek worden gevonden.

Naast het hotel had nog steeds een leuk gebouw kunnen staan, met bloemenkiosk, tijdschriftenhandel en een gezellig café. Maar dat schijnt ouderwets te zijn, en wij hier zijn hip. Daarom is het monumentale Alphense stationsgebouw, waar dit allemaal in zat dus, ten prooi gevallen aan de slopershamer. Of was dat nou omdat die grond zo lekker duur is? Enfin, als je de ontwikkelaars in het stationsgebied moet geloven, is het ook hip om een fietsenstalling naast een tunnel onder de spoorlijnen neer te zetten en dan een lift voor de reizigers precies aan de andere kant. Dan kunnen de reizigers tenminste rennen voor hun leven, en niet om de trein te halen.

Terug naar dat hotel. Die Polen moeten eruit. Dat stond eigenlijk al meteen vast. Dus steekt de gemeente Alphen aan den Rijn 5.5 miljoen euro in de herontwikkeling van het gebied. Alphen ontwikkelt zelf de plint van 1500 m2 voor kleine winkels en wonenCentaal zet er leuke startersappartementen op. De eigenaar van het gebouw mag dan de rest verkopen. En om nu opnieuw alles wat een fatsoenlijk stationsgebouw te bieden heeft, in de stationsomgeving te krijgen, worden er voorwaarden gesteld aan de kleine ondernemers die de winkelpanden mogen huren. U raad het al: een bloemenkiosk, tijdschriftenhandel en een gezellig café.

En de Polen kunnen wel in een leeg kantorenpand.

 

Minerva

Fotograaf: Josh Walet
Eveline J. Verhoeve.'
Eveline J. Verhoeve

Eveline Verhoeve schrijft over lokale - Alphense - politieke en maatschappelijke onderwerpen.