Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Huisartsenpost niks aan de hand? An me hoela…

3 december 2017 - 13:22  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

Huisartsenpost niks aan de hand? An me hoela…

Alphen aan den Rijn - Wij in Alphen aan den Rijn willen onze gezondheidszorg gewoon houden, al is het alleen maar omdat we een echte stad zijn. Dus is er een politiek debat aangevraagd, is er een petitie en er komt een demonstratie.

Het bericht van nog geen 150 woorden waar het allemaal mee begon, is gebaseerd op een redelijk uitgebreid artikel in het AD Groene Hart. De inhoud van het bericht klopt nog steeds. Er staat geen leugens in en ook geen onzin. Sterker nog: het is nog veel erger. Het besluit om de huisartsenpost te verplaatsen naar het LUMC is al in december 2014 genomen. Onder meer door de Raad van Bestuur van de Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland.

Dat is dezelfde SHR waar Ruud Gebel voorzitter van is. Gebel is de huisarts die zich enorm breed maakt om maar vooral duidelijk te maken dat er h e l e m a a l niks aan de hand is als de huisartsenpost in Alphen aan den Rijn er 's nachts niet meer is, want in de avonden en in het weekeinde blijft deze post gewoon bestaan. De reactie naar 'de media' van Gebel kwam pas toen bleek dat heel veel inwoners de nachtelijke sluiting onaanvaardbaar vinden, onder meer omdat deze bovenop de sluiting in 2014 van de nachtapotheek komt.
Significant detail: Gebel is een prominent VVD-er, ooit raadslid tegenwoordig lijstduwer op de kandidatenlijst van deze partij voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De VVD is de partij die de sluiting van de nachtapotheek een 'verstandige keuze' vindt.

Er verscheen zaterdag ook nog een mooie reportage in AD Groene Hart. In dat artikel meldt Gebel dat hij voorstander is van sluiting van kleine ziekenhuizen. Ziekenhuizen zoals dat van ons in Alphen aan den Rijn.
Er verscheen ook nog meer van de hand van Gebel. Na de commotie door het artikel in het AD Groene Hart en op Alphens.nl schreef Gebel op zijn eigen website twee blogs om vooral maar duidelijk te maken dat er h e l e m a a l  niets aan de hand is. De blogs plaatste hij door naar Alphens.nl.
Dat lijkt verdacht veel op trouble shooting. En dat hoef je alleen maar te doen als er wel degelijk iets aan de hand is.

Wat is er dan aan de hand?
Heel veel Alphenaren vinden dat de zorg in onze prachtige woonplaats wordt afgebroken. Het ziekenhuis is nu een polikliniek. Verzorgingshuizen gaan dicht. Je krijgt niet zomaar meer een rolstoel of een traplift. Extra thuiszorg wordt niet meer vergoed. De nachtapotheek is dicht. En nu verdwijnt ook de nachtelijke huisartsenpost.
Genoeg is genoeg.
Daarom zit half Alphen in de gordijnen. Het gaat niet om die paar consulten per nacht, al zijn dat er wel een kleine 1500 per jaar. Het gaat om de afbraak van de zorg. Het gaat om de mentaliteit dat geld leidend is. Om marktwerking. Om het verdwijnen van voorzieningen. Om een participatiemaatschappij in de buurt die alle zorg juist UIT de buurt haalt. Daar gaat het om.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper