Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA De luchtballon van Bom

8 december 2017 - 19:56  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA De luchtballon van Bom

Alphen aan den Rijn - Mevrouw Bom van de provincie Zuid-Holland liet daarmee een luchtballon op. Dat is althans de mening van veel Alphenaren. Onze wethouder wonen, Gerard van As, denkt dat ze de weg gewoon een beetje kwijt is.CDA-er Bom is gedeputeerde in de Staten van Zuid-Holland. Ze is voor de provincie net zoiets als een wethouder voor een gemeente. Bom heeft een tijdje terug een onderzoekje laten uitvoeren naar leuke mogelijkheden om woningen te bouwen zonder steden uit te breiden. Daar kwam uit dat bouwen in de bermen en op wegvlakken van de brede naoorlogse wegen in nieuwbouwwijken een goed idee is.

Nou geloof ik meteen dat je hele rijen aan lintbebouwing kwijt kunt langs de Burgemeester Bruins Slotsingel, de President Kennedylaan, de Oranje Nassausingel en bijvoorbeeld langs de Amerikalaan. De vraag is of je dat moet willen. Die groenstroken zijn er tenslotte niet voor niets.
De brede wegen werken in de ochtendspits en de avondspits het verkeer weg uit al die appartementen, hofjes en complete buurten. De bermen zijn ooit aangelegd om dit veilig te kunnen doen, maar hebben allang ook de functie van wateropvang. Regenwater is met al dat steen en asfalt niet weg te werken door de riolering. Dat ligt niet aan de riolen, maar aan het veranderende klimaat.
Verder zijn de bermen ideale foerageergebieden voor insecten. Onder meer daarom is Alphen uitgeroepen tot bijvriendelijke gemeente. Dat is geen wassen neus.

Juist door die brede groene vlakken is het een beetje leefbaar in de naoorlogse en nieuwe wijken, speciaal tussen de Ridderveldse hoogbouw. Het is er minder benauwd dan in de straatjes in het oude centrum. Het ziet er in de zomermaanden ook lekker fleurig uit met al die wilde inheemse bloemen. En, het geeft gewoon een prettig gevoel al dat groen.

Gelukkig heeft gedeputeerde Bom meteen terugtrekkende bewegingen gemaakt. Haar woordvoerder meldt in een reactie dat het ‘bijvoorbeeld in Alphen misschien niet mogelijk is’. Laat ik dan even namens alle Alphenaren melden dat wij dat wel zeker weten hier!

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper