Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Groeten uit de gemeente Hollands Hart!

27 januari 2012 - 15:31  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Groeten uit de gemeente Hollands Hart!

Alphen aan den Rijn -

Natuurlijk weten wij Alphenaren nu allemaal wat Zigila is. Het is natuurlijk helemaal geen enge exotische ziekte, maar een bedrijf dat “is gespecialiseerd in de creatie en implementatie van namen op corporate- en product niveau en alle andere typen namen en aanduidingen, die voor de marketing van producten, diensten en ondernemingen van belang zijn." Die onvoorstelbaar lelijke zin komt niet uit mijn vingers, maar rechtstreeks van de website van het bedrijf dat zich mag bezighouden met de naamgeving van onze nieuwe gemeente. Zigila boekte resultaten die Nederland wereldwijd op de kaart zetten en onder andere Florius, Oppo, Ziggo, Cendris, Hollands Nieuwe, Liander en Maxeda staan op Zigila's conto. Chapeau!

"Naming matters", is het credo bij Zigila en in dat licht kwamen de mensen van het bedrijf met een vijftal favorieten voor onze nieuwe gemeentenaam. U zou vanaf 2014 inwoner kunnen zijn van de gemeente Rijn en Gouweland, Gouwerijn, Groenerijn, Hollands Hart of Oudshoorn. Zelf vind ik Hollands Hart een schattige. Doet denken aan een dorpje met precies 222 inwoners, een bakker, een kerkje, een apotheker en een dokter die eigenlijk de baas is van het dorpje. En een gemene man die in een kasteeltje aan de rand van het dorpje woont, met een hele gemene kat die de inheemse bevolking de stuipen op het lijf jaagt. Voor de lol. Zegt u het eens hardop, "Hollands Hart". Ruikt u de gezonde geur van BSE-vrije koeien, groene weilanden en die oud-Hollandsche mestgeur al? Hoort u het geluid van de huifkar? Alphen aan den Rijn, gemeente Hollands Hart. Schitterend, tegen het pittoreske aan. 

“Het weer is zalig, elke dag verse groenten en van die wandelingen langs de Rijn knapt opa weer aardig op. Tot snel en geef tante Corrie een dikke kus van ons als ze terugkomt van haar pelgrimstocht. Groeten uit de gemeente Hollands Hart!” Lief toch? Een leuke ansichtkaart met een koe, grazend in een té groen weiland met een té babyblauwe lucht. Van gekkigheid weten we blijkbaar niet meer waar we het geld moeten lozen.  Het kan toch niet anders dan dat er gewoon met wat drank op is besloten om Zigila een nieuwe gemeentenaam te laten verzinnen? Dat moet toch een grapje zijn geweest met een hoop schoudergeklop, amicale grappen, een stromende tap en een kater ‘s ochtends? Een beetje zoals bij het cultuurhuis, zeg maar. 

Een gemeentenaam is iets anders dan een bedrijfsnaam en zelfs dan zou ik persoonlijk niet gauw kiezen om de klus te laten klaren door een bedrijf met de naam Zigila. Doet me teveel denken aan pukkeltjes en uitslag en daarbij: Liander, Maxeda en Ziggo klinken stuk voor stuk niet veel hoopgevender. Boskoop, gemeente Alphen aan den Rijn. Klinkt toch prima? Zigila, what’s in a name, naming matters! We moeten ook nog een logo hebben, een yell, het gemeentehuis moet gerestyled worden en eigenlijk zouden lantaarnpalen en prullenbakken in bijpassende kleuren moeten worden geschilderd. Hoezo werkloosheid? Groeten uit de gemeente Hollands Hart!  

Fotograaf: Josh Walet