Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Wereldstad Alphen: de week van LIDEP (50)

16 december 2017 - 16:35  •  Dio Lidep  •  reacties

Wereldstad Alphen: de week van LIDEP (50)

Alphen aan den Rijn - SneeuwOp zondag 10 december begon het dan echt. De sneeuwschuivers gingen de weg op en de eerste verkeersongevallen door gladheid konden worden genoteerd. Een dag daarna was het openbare leven volledig ontregeld. Eigenlijk is het best verrassend dat we ons zo snel van de wijs laten brengen door een paar centimeter sneeuw. Daar hebben we in ons land toch echt wel vaker mee te maken gehad. Wie geen moeite had met de winterse omstandigheden, ging naar het Rijnplein voor een spontaan sneeuwballengevecht. Daar maakte de gemeente, in opdracht van de politie, trouwens snel een einde aan. ‘Uit angst voor baldadigheid’, was de trieste motivatie voor de schoonveegactie. In mijn optiek was dat een gruwelijke miskleun van onze blauwe brigade. Dat vond de Alphense columniste Minerva ook, getuige haar niet mis te verstane repliek.

Jaarwisseling
Op dinsdag waren de hulpdiensten bij de Staalweg aan het oefenen voor de jaarwisseling. De politie en brandweer deden erg hun best om de realiteit na te bootsen, maar dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Een aantal omwonenden klaagde over de gebrekkige voorlichting. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Ik zou het zelf ook niet prettig vinden om zonder enige waarschuwing door relschoppers overvallen te worden en naderhand in de laaghangende rook te blijven zitten. Een simpele deur-aan-deur flyeractie had een hoop ellende kunnen voorkomen. Overigens vind ik het jammer dat zo’n oefening kennelijk nodig is. Als iedereen zich nu eens fatsoenlijk gedraagt en een beetje rekening met elkaar houdt, maken we de overgang van 2017 naar 2018 een stuk prettiger. Mensen die vinden dat daar vuurwerk bij hoort, kunnen morgen (zondag 17 december) een kijkje nemen bij een vuurwerkdemonstratie op de Röntgenweg. Hopelijk scheelt dat onnodige verwondingen.

Alphens Magazine
De verspreiding van het Alphens Magazine heeft tot mijn verbazing gemengde reacties opgeroepen. Ik heb inmiddels met veel plezier enkele interessante verhalen gelezen en ben echt onder de indruk van de fotografie. Lijsttrekkers in de boksring, je moet er maar opkomen! Toch zijn er dan van die zeurkousen die vinden dat de omliggende dorpen er bekaaid afkomen. Ik snap dat niet. Het magazine heet ‘Alphens’ en niet ‘Boskoops’ of ‘Koudekerks’ of ‘Hazerswouds’ en noem alle andere kernen maar op. Breng dan gewoon je eigen magazine uit, denk ik op zo’n moment. En tegen mensen die eerder vonden dat het geld voor zo’n magazine beter aan andere dingen met maatschappelijk waarde besteed had kunnen worden, zeg ik: ‘Laat mij uw huishoudboekje zien en dan vertel ik u ook eens hoe u uw geld beter kunt besteden.’ Wat een onzin allemaal. Welk magazine mag er dan nog wel worden uitgegeven? Ik vind het een mooi blad met een hoog bewaargehalte dat ik vast nog wel een keer doorblader. Hartelijk dank daarvoor.

Macht
Over de huisartsenpost hoeven we het niet meer te hebben. De petitie om die te behouden is weliswaar aangeboden, maar volstrekt overbodig. Het was al duidelijk dat de zorg zou blijven en misschien gebeurt dat in aangepaste vorm. Andere zaken zijn belangrijker, zoals het kunstwerk Artikel 1, dat nu in de hal van het gemeentehuis hangt. ‘Gelijke behandeling in gelijke gevallen’, is de kern van de boodschap. Prachtig! Laat dat een inspiratie zijn voor iedereen die daar werkt. Ander kort nieuws: De Herenhof staat in de Top 20 van schoonste winkelgebieden in Nederland. Een dikke pluim voor alle betrokkenen. Verder is VOA-voorzitter Eric Carree door zakenmagazine Alphen INTO business uitgeroepen tot ‘machtigste Alphenaar’. Dat veel reageerders niet weten wie hij is, zegt waarschijnlijk genoeg over de manier waarop hij die macht uitoefent. Maar van mij mag de titel in ‘meest verdienstelijke Alphenaar’ worden veranderd. Aan ‘macht’ kleeft nu eenmaal altijd een luchtje. En tot slot: u gaat dit weekend toch wel naar Winter Culinair? Lekker eten en drinken in kerstsfeer, daar is helemaal niets mis mee!

Kerstvakantie
De komende drie weken zult u het zonder mijn wekelijkse overzicht moeten doen. Ik ga er namelijk een paar weken tot ver over de grenzen tussenuit. De tweede helft van december en het begin van januari gebruik ik waar mogelijk om familiebanden aan te halen en te versterken. Ik hoop dat iedereen die dit leest dezelfde kansen heeft en die ook met beide handen aanpakt. Waar u ook bent en met wie u de feestdagen ook doorbrengt, ik wens u de meest prettige kerstdagen, een veilige jaarwisseling en een geweldig 2018. Geniet van elkaar; tot volgend jaar!

Fotograaf: Alphens.nl