Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Het moet niet gekker worden

19 januari 2018 - 20:24  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Het moet niet gekker worden

Alphen aan den Rijn - Ik kan me herinneren dat ik René Vrugt van het CDA ooit eens heb horen verzuchten 'je moest eens weten hoe lastig het is om kandidaten te vinden'. Hij zei dat omdat ze bij het CDA wel weten hoeveel werk een raadslidmaatschap is.

Wat we zien is dat de meeste partijen onderscheid maken tussen de top en de rest. De top 10, 15 of 20 dat zijn de serieuze kanshebbers voor gemeenteraad, commissies, partijbestuur en dat soort functies.  De rest zijn mensen die de partij steunen, maar niet echt in de ‘spotlights’ willen staan en ook het werk niet willen doen.
De grote partijen zijn daar best duidelijk in. Ook duidelijk is dat er altijd wel een paar mensen lager op de lijst staan dan zij zouden willen. Tijdens voorgaande gemeenteraadsverkiezingen resulteerde dat bijvoorbeeld in een aantal VVD-coryfeeën die demonstratief de partij verlieten.

Een kleine partij wil nog weleens een familiebedrijf zijn.
Zo’n familie is die van ‘zij die niet genoemd mag worden’. Elke keer als ik daar iets over zeg, breekt ergens online de hel los. Blijft dat ook bij deze allerkleinste partij in de huidige gemeenteraad een aantal familieleden de weg naar de kieslijst heeft gevonden. Willen zij in de raad? Nee, dat niet. Ze steunen gewoon hun moeder en oma. Gewoon omdat het wel prettig is als zij gewoon raadslid blijft, zodat ze iets omhanden heeft.

RGL is ook een berucht familiebedrijf. Zie je enig raadslid, fractievoorzitter en lijsttrekker Ank de Groot, dan zie je ook Jan senior en Jan junior. In verkiezingstijd verschijnen ook steevast de namen van broer Harry en broer Jan op de lijst. Zij willen helemaal niet gekozen worden en ik betwijfel of hun naam een aanmoediging is om op RGL te stemmen, maar het ziet er wel wat beter gevuld uit.
Kennelijk is er deze keer iets misgegaan. Er is namelijk een oproepje van RGL op facebook waarin staat: "Als er nog inwoners zijn van onze mooie gemeente die nog als lijstduwer op onze kandidatenlijst willen staan, reageer dan voor morgenavond. Je ondersteunt dan een echte sociale lokale partij!"

Het moet niet gekker worden… 

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper