Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Cultuurhuis Castellum

5 februari 2018 - 17:38  •  Remco van der Nagel  •  reacties

Cultuurhuis Castellum

Alphen aan den Rijn - Met subsidie is niets mis, als het maar binnen proporties blijft. En in een stad als Alphen hoort gewoon een behoorlijk theater met een goede programmering. Dat er nu aanpassingen en betere invulling ten goede van het pand komen is prima, maar met alleen een avondfunctie voor het gebouw blijft het overdag een groot pand op een ongezellig en niet praktisch ingericht Rijnplein.

Snel gaat er ook duidelijk worden wat er gaat gebeuren met het raadhuis aan het Visserpark. Ik lees dat John Vermeer hierin heel graag een hotelletje met horeca in wil beginnen. Maar dan wil hij wel de eigenaar van het pand worden. Hoe je op een dure locatie 15 kamertjes rendabel wilt krijgen is mij de vraag. De oplossing voor dit prachtige stukje Alphen is eigenlijk heel eenvoudig. Laat de trouwzaal in het raadhuis voor wat die is, omdat dit gewoon een mooi en historisch deel van dit pand is. Laat dat dus gewoon in takt, en maak in het overige deel van het raadhuis mooie luxe appartementen. De muziekschool zou op termijn richting Rijnplein kunnen verhuizen. Want als er genoeg (culturele) instellingen gebruik gaan maken dat wordt Castellum beter rendabel te maken, en kan het misschien op termijn zonder subsidie af. 

Veel betere toegang, een veelzijdige programmering, een mooie grote theaterzaal, een kleine zaal voor theater die ook moet dienen als poppodium, enkele bioscoopzalen, goede horecavoorzieningen. Dit aangevuld met enkele culturele instellingen in het gebouw zoals de muziekschool, en Castellum heeft best een toekomst. Maar pak als gemeente ook dat ongezellige Rijnplein aan. Maak bijvoorbeeld trappen over de breedte van het plein er hoogte van Delifrance met een smalle aflopende strook richting Rijn aan de horecazijde, en geef het plein een gewone vlakke vloer met een smaller verhoogd deel aan de huidige voorzijde van Castellum. Gezellige beplanting en verlichting doen de rest. Dan is het een beter plein voor vele culturele activiteiten, met ook aan het plein cultuurhuis Castellum.

Fotograaf: Remco van der Nagel