Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

DE oplossing voor het oude gemeentehuis: Jan Zeeman

10 februari 2018 - 13:05  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

DE oplossing voor het oude gemeentehuis: Jan Zeeman

Alphen aan den Rijn - Het is een prachtig gebouw, dat behouden moet blijven voor Alphen. Daar is iedereen het over eens. De klassieke trouwzaal en de raadszaal moeten open blijven voor het publiek. Ook daar twijfelt niemand aan. Maar wat ga je met de rest van het monumentale pand doen? Opknappen op kosten van de gemeenschap? Er wordt gepraat over een muziekschool, "creative ondernemers" en horeca. Als de gemeente het niet meer weet, roepen ze dat laatste ook maar.  

Voorlopig moet er 2,5 miljoen aan besteed worden en moet er de komende jaren steeds een paar ton bij. Waar heb ik dat meer gehoord? Dat lijkt toch wel veel op het drama dat theater Castellum heet of het geldverspillingsproject 'de Werf'.  Wat dacht u van de 50 miljoen voor een KULtuurhuis dat op het Thorbeckeplein zou komen? Het huis is er nooit gekomen, maar een groot deel van het geld is weg. De blibliotheek, waaraan ze nog niet eens zijn begonnen is nu al miljoenen duurder. Hoe zit het met 'de plint' bij het station? 

Hoelang blijven we nog in deze onkunde op de afdelingen cultuur en beheer van gemeentelijk vastgoed geloven? Hoeveel praatjes en zelfs leugens kan een burger verdragen? Kunt u zich nog de Werf herinneren? Daar lieten ze hele shows opdraven voor en door 'creatieve ondernemers', terwijl ze al lang wisten dat het feest niet doorging. Het complex staat anderhalf jaar later nog steeds leeg. De plannen om theater Castellum beter te benutten zijn nog niet droog, laat staan gerealiseerd, of ze verzinnen al weer een nieuwe concurrent op kosten van onze belastingcenten. 

Nee, dan Jan Zeeman. Die stelt dat een dorp, een gemeenschap bestaat uit allerlei mensen. Kinderen, volwassenen en ouderen. Rijk, arm, gezond en ziek. Iemand, die hier altijd heeft gewoond, wat centjes heeft gespaard, vaak als ondernemer vele gezinnen te eten heeft gegeven, moet hier ook de oude dag kunnen doorbrengen. Maar al te vaak echter moet zo iemand op latere leeftijd zijn of haar mooie stekje in Alphen verlaten en uitwijken naar een tehuis ergens op de Veluwe. Ze komen dan uit Alphen nog één keer kijken hoe die ouwe er bij zit en voor de rest mag hij of zij eenzaam en in een vreemde omgeving op de dood wachten. 

Zeeman stelt dat er voor deze mensen OOK plaats moet zijn in Alphen. Met behoud van de trouwlocatie is het oude gemeentehuis daar bijzonder geschikt voor. Ik heb voorbeelden gezien van prachtig door hem opgeknapte  vergelijkbare panden. Het kost de gemeenschap geen cent, sterker nog het gebouw levert bij verkoop geld op, en het biedt oudere mensen een fijne laatste levensfase in de plaats waar ze thuis zijn en thuis horen. Daarnaast is het echt niet alleen voor de allerrijksten. Iedereen die een middenklasse huis vrij op naam heeft en een redelijk pensioen zou er terecht kunnen. De verzorging is veel beter en goedkoper dan bij de (semi-)overheid. Als je daar terecht komt begin je ook met het inleveren van je zuur verdiende centjes, zonder dat je er iets voor terug krijgt.

Ik vind dat Zeeman zijn kans moet krijgen. Nee, ik zeg het verkeerd. Ik vind dat Alphen deze kans moet krijgen. Dat ouderen, die hun leven lang hard gewerkt hebben, netjes met hun geld zijn omgegaan en vaak voor anderen gezorgd hebben, hier moeten kunnen blijven. Waarom zou dat alleen gelden voor vluchtelingen, minderbedeelden en zelfs mensen, die er zelf een rommeltje van hebben gemaakt?  Deze groep ouderen, die nog nooit beroep op de gemeenschap hebben gedaan hoort er net zo goed bij en verdient ook onze zorg in de laatste fase van hun leven.  

Geef Zeeman een kans en behoud een prachtig gebouw voor onze stad  

 

Machiel van der Schoot (ook al 60 plus :) ) 

  

 

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger