Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Echt werk

2 maart 2018 - 19:52  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Echt werk

Alphen aan den Rijn - Nederland is een van de welvarendste landen ter wereld. Alphen aan den Rijn zit in de top 3 van gelukkige gemeenten in Nederland. Dan maak je mij in geen honderdduizend jaar wijs dat het hier slecht gaat. Als je de mannen van het FNV gelooft, is dat wel het geval.

Dat het niet voor iedereen even goed gaat, dat geloof ik best. Ik heb ook mijn mindere weken, maanden en jaren gekend. Dat betekent dus dat ik heel goed weet dat we het in dit land en in deze gemeente best goed geregeld hebben voor elkaar. Iedereen krijgt in het ergste geval bijstand en een sociale huurwoning, en je kunt naar de voedselbank. Dat je vervolgens niet op vakantie kunt en alle dubbeltjes moet omdraaien, dat hoort er dan bij. Er zijn heel erg veel plekken op deze aardbol waar ze je op straat laten verhongeren.

Neemt niet weg dat er best zaken nog beter kunnen en moeten worden geregeld.
Met minder dwaze regels kunnen we de zorg verbeteren. En iedereen die dat kan, moet gewoon zelf betalen. Het is belachelijk om al je geld, lees: je huis, aan je kinderen te geven in plaats van aan de zorg voor jezelf te besteden. Je laat zo namelijk andermans kinderen voor jouw zorg opdraaien.
Met meer overleg kunnen we meer stageplekken en arbeidsplaatsen creëren voor mensen die moeite hebben om overeind te blijven. Als maatschappij zouden we natuurlijk ook minder veeleisend kunnen zijn, zodat er plaats is voor iedereen zonder stigmatisering omdat je ziek bent of een beperking hebt en er mag ook wel wat meer waardering naar vrijwilligers.

Sowieso is het tijd dat er een einde komt aan het neersabelen van iedereen die op een andere manier aan zijn of haar inkomen komt, dan als werknemer met een vaste baan van 9 tot 5 bij een werkgever.
Mensen die opnieuw aan het werk willen, zijn vaak gebaat met een stage of met tijdelijk werk om er weer in te komen. Er is ook niets mis met flexwerk. Je moet gewoon elders aan de slag als je vast werk wilt.
Veel bedrijven en organisaties zijn 24-uurs bedrijven, of in ieder geval veel langer dan de standaard 8 uur. Dan moet je als werknemer dus flexibel ingezet worden. Het bedrijf draait niet om jou, maar om de omzet en om de klant.

Behalve met flexwerk heeft de FNV ook erg veel moeite met zelfstandig professionals. Dat zijn er trouwens ruim 1 miljoen in Nederland. Dat is ongeveer 10 procent van het totaal aantal werkenden. Dan kun je niet meer spreken over ‘gedwongen’ en ‘verkapte’ werknemers. Bovendien: ik maak toch zeker zelf wel uit hoe ik wil werken?
Het FNV gaat een fikse stap te ver met de bewering dat vrijwilligers, flexwerkers en zelfstandig professionals geen ‘echt werk’ doen. Iedereen werkt gewoon echt!

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper
Tags: minerva, fnv, werk