Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Fijnstofpraat is kletspraat

30 maart 2018 - 11:52  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Fijnstofpraat is kletspraat

Alphen aan den Rijn - Dat een rondweg wel handig is, zou best kunnen. Dat er teveel fijnstof in de lucht zit en dat het ongezond is, wil ik direct aannemen. Waarom juist fijnstof als argument voor een rondweg wordt aangehaald maakt me echter bang. Ik snap het niet. Of ben ik bang voor het antwoord op de vraag "Waarom zeggen ze dat?". Laten we de verschillende antwoordmogelijkheden eens doornemen en huiver met me mee:

1. Een oneerlijk antwoord

Fijnstof is dan een ordinaire smoes, terwijl het om iets anders gaat. Heeft iemand van de ChristenUnie grondposities in de Gnephoek? Zit er een wegenbouwer in de familie? Zijn er al afspraken gemaakt met een asfaltpartij als de VVD? Moet er wat geschoven worden met budgetten om het gerommel van oud-college-collega Hoeksta te verdoezelen?

2. Gewoon zoals ze het zeggen

Dit is misschien wel het allerergste antwoord. Als je namelijk nu gaat beginnen met de tekeningen voor zo'n weg, dan ben je minstens tien jaar verder voordat de eerste auto er overheen kan rijden. Dit antwoord zou een volstrekt gebrek aan visie en zicht op de toekomst onthullen. Het lijkt de Rijnhaven wel. Die legde Alphen aan toen de rest van Nederland al lang door had dat het meeste vervoer over de weg ging. 

Over tien jaar zijn er bijna geen verbrandingsmotoren meer en dus nauwelijks meer fijnstof in de straten. Waarschijnlijk rijden er ook minder auto's en is de druk op de bestaande wegen dus kleiner. Bedrijven als Google, Tesla, Uber en sinds deze week ook Mercedes en BMW samen, zetten vol in op mobiliteit. Daarin komen compleet nieuwe inzichten aan de orde, waarbij het bezit van auto's verschuift naar het gebruik. Betalen voor rijden en niet voor het stilstaan voor je deur. 

Gebrek aan visie
Ik ben eerlijk gezegd dat het hier om ontbreken van visie gaat. Er gaan miljoenen in de aanleg en het onderhoud van wegen, allemaal oude economie, terwijl er veel grotere vraagstukken en problemen op ons afkomen, dan een opstoppinkje hier en daar. Over een paar jaar moeten alle bedrijven en huizen zonder gas warm gehouden worden. Moet er dus waanzinnig veel alternatieve energie zijn. Dat redt je niet met een paar zonnepaneeltjes. De 130 miljoen, die de gemeente aan de verkoop van het energiebedrijf heeft overgehouden zijn weg. Opgemaakt aan onzin. Verspild aan visieloze projecten, die halverwege een zachte dood stierven. Dat geld had je nu juist goed kunnen gebruiken. Niet alleen voor het oplossen van problemen, maar ook om een heel nieuwe manier van werken te introduceren en Alphen als stad in het Groene Hart een voorsprong te laten nemen.  

Helaas er nu alleen de keuze om of in klassieke wegen en oude economie te investeren of in duurzaamheid en nieuwe economie. Voor alle twee tegelijk zit er te weinig in kas. De verantwoordelijk voor beide zaken wel bij één wethouder leggen. Dan voorkomen we de onzin van de afgelopen twaalf jaar, waarbij de ene wethouder de andere zat te beconcurreren en waarbij nooit iemand ter verantwoording kon worden geroepen voor het geheel. 

Geweldige kansen 
Er liggen ook prachtige kansen voor Alphen, zeker als we het hier nu eens anders dan gemiddeld en/of ouderwets gaan aanpakken. We wonen in het Groene Hart, midden in de Randstad. Duurzaamheid heeft met landbouw te maken, met water, met de leefomgeving. Allemaal zaken die niets meer met geitenwollen sokken te maken hebben, maar met de toekomst, waar wij en onze kinderen allemaal deel van uitmaken. Een toekomst waarin de universiteit van Wageningen hier een dependance heeft, waar andere manieren van bouwen en wonen worden ontwikkeld en waar nieuwe bedrijvigheid ontstaat. Een toekomst, waar oude ideeën en verschillen tussen links en rechts verdwijnen en het gemeenschappelijke belang voorop staat. 

Alphen, een groene stad met lef!

Machiel van der Schoot

Fotograaf: Alphens.nl