Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Over sparen, huizen en bouwen

7 april 2018 - 08:47  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Over sparen, huizen en bouwen

Alphen aan den Rijn - Het gros van de starters die een 100 procent hypotheek wil en de rest van de kosten van pappie en mammie leent, heeft niets nada noppes voor dat huis gespaard. Het geld is op gegaan aan uitgaan, aan een studie, aan je volle kledingkast, aan die dure hobby (of wereldreis) en aan de designbank. Moet je zelf weten, maar een huis is nu eenmaal hartstikke duur. Het is de grootste uitgave van je leven. Vooral je eerste huis. Daarom is het ook zo’n ontzettend goed idee om te gaan sparen vanaf dat je je eerste krantenwijk hebt.

Het echte probleem is uiteraard dat er voor bepaalde groepen, om niet te zeggen de grootste groep, gewoon veel te weinig wordt gebouwd. Er zijn domweg geen huizen voor al die mensen met een normaal inkomen die alleen of met z’n tweeën zijn. Gewone kleine duurzame levensloopbestendige woningen, daar is geen aanbod in.

Gewoon als in: betaalbaar voor mensen met een modaal, dat is gemiddeld, inkomen.
Klein als in: drie kamers waarin je je kont kunt keren of een flinke zelf in te delen ruimte.
Duurzaam als in: standaard zonnepanelen, grote ramen op het zuiden en kleine op het noorden, alle ramen met een rolluik, een ruime buitenruimte en flexibel in te delen.
Levensloopbestendig als in: brede deuropeningen, een doorlopende vloer, inloopdouche dus geen badkuip, grote wc en als het moet een rechte trap zodat die traplift er lekker goedkoop in kan.

Kun je nog zo leuk sparen, als zo’n huis niet wordt gebouwd dan kun je je geld daar ook niet instoppen. Ik hoop dus dat dit de insteek wordt van woningbouw bij de nieuwe coalitie van Nieuw Elan, CDA en GroenLinks. En dus niet of er al dan niet een stukje polder wordt opgeofferd.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper