Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Eerlijkheid

7 februari 2012 - 15:58  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Eerlijkheid

Alphen aan den Rijn -

Deze man doet dat niet, drammen. Bovendien respecteert hij een afwijzing vriendelijk. Hij komt altijd weer terug, al ruim anderhalf jaar lang. Ik vind het een interessante man, al zullen hij en ik het niet gauw eens worden over bepaalde zaken. Jehova’s getuigen geloven bijvoorbeeld dat Jezus aan een martelpaal is ‘gekruisigd’ en dat hij niet behoort tot de Drie-eenheid. Sterker nog, Jehova’s getuigen beschouwen Jezus als dezelfde persoon als de aartsengel Michaël en geloven dat de Bijbel een rechtstreekse weergave is van Gods woorden. Het lijkt me een lastig geloof: continu het idee hebben misschien niet goed genoeg te zijn om bij die 144.000 te horen die naar de hemel gaan, toch met hondenweer naar buiten gaan en aanbellen bij mensen die daar dikwijls niet op zitten te wachten. Om vervolgens te worden afgeblaft… Je moet wel écht geloven om daar je vrije zaterdag voor op te offeren. Of zou het toch die sociale druk zijn?

Eén van mijn grootste idolen, Michael Jackson, was ook een Jehova’s getuige. Hij zou zelfs in de tijd van ‘Thriller’ nog vermomd de deuren zijn langsgegaan en heeft ooit onder druk van andere getuigen een tekstboodschap toegevoegd voorafgaand aan de videoclip van de titelsong van voornoemd album. Om expliciet afstand te nemen van enige vorm van geloof in het occulte. Jehova’s getuigen wordt afgeraden om sociale contacten te hebben ‘buiten de groep’ en doen niet aan het vieren van verjaardagen en bloedtransfusies. Ook mogen zij in Nederland geen kind adopteren. Er komt dus heel wat meer bij kijken dan enkel die voet tussen de deur en een slinks promotiepraatje… Afgelopen zaterdag belde hij weer aan. Buiten was het koud en overal lag ijs en sneeuw. Het kwam weer eens slecht uit in huize Boerefijn, dus kreeg ik zoals altijd weer vriendelijk een nieuwe ‘Wachttoren’ in de handen gedrukt. Ook vroeg hij nog even gauw hoe het met m’n vrouw en dochter ging en daarna liep hij weer rustig door. Vermoedelijk naar het volgende huis waar hij geen kopje koffie krijgt maar een deur in z’n gezicht.

Misschien is het tijd om eens écht in gesprek te gaan en hem wél een bak koffie aan te bieden. Om eens te luisteren naar wat zo'n man bezielt en beweegt, ook al weet ik bij voorbaat dat ik het met minimaal de helft niet eens ga zijn en dat sommige dingen in mijn oren volkomen belachelijk zullen klinken.Vindt u het belangrijk dat mensen eerlijk zijn? Ik wel. Daarom binnenkort maar dat bakje koffie; ik ben benieuwd.     

Fotograaf: Josh Walet