Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Toegankelijk voor iedereen

14 april 2018 - 08:56  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Toegankelijk voor iedereen

Alphen aan den Rijn - Zelfs burgemeester Spies verzucht zo af en toe wat een ellendige, maar zeer fraaie, trap er tussen het Atrium en de Raadzaal is aangelegd. De trap is voor iedereen die niet zo kwiek is als onze burgermoeder, een regelrechte crime.Dan neem je toch de lift. Ik hoor het je denken, maar dat is wel een beetje een ding. Als je van de begane grond naar de Raadzaal wilt, dan kan dat. Maar wil je van de begane grond naar het Atrium dan kan dat niet. Ook van de Raadzaal naar het Atrium is onmogelijk.

Waarom dat belangrijk is? Gewoon omdat het Atrium een openbare ruimte is in het gemeentehuis waar nog weleens een grote activiteit wordt gehouden. Bijvoorbeeld de Nieuwjaarsreceptie. Op weg daarheen moet iedere inwoner zich normaal kunnen voortbewegen. Zonder gedoe.

Vroegâh, voor de fusie toen alles beter was, was dit in ieder geval niet zo’n crime. Toen stopte de lift, die er dus wel degelijk is, gewoon ook op de tussenverdieping. Daar waar het  Atrium is.
Na de fusie moest er door het grote aantal extra ambtenaren worden verbouwd en nu stopt de lift niet langer op de tussenverdieping. Dus is de lift niet langer normaal toegankelijk voor inwoners. Alleen voor ambtenaren en politici, want die hebben een tag.

Iedereen met een kleine beperking is gedwongen om hulp te gaan vragen bij een ambtenaar die wel iets anders te doen heeft en dat soms ook goed laat merken. Je moet je nu verantwoorden voor het gebruik van een voorziening die in een openbaar gebouw met meerdere verdiepingen normaal hoort te zijn.

Er zit een groot grijs gebied tussen mensen in een rolstoel en mensen die niks mankeren. In dat grote grijze gebied zitten alle mensen die zichzelf willen en kunnen redden. Maar niet als in een openbaar gemeentehuis een openbare verdieping onbereikbaar wordt gemaakt. 

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper