Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Romeinen

28 april 2018 - 12:06  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Romeinen

Alphen aan den Rijn - Als je zoals ik nog weleens iets opvangt in de wandelgangen, al dan niet met een wijntje in de hand, dan weet je dat het niet zo’n gelopen race is als het leek. Of eigenlijk toch wel. Dat GroenLinks iets uit te leggen had aan de achterban is wel duidelijk. Hetzelfde geldt voor het CDA en ook voor Nieuw Elan.GroenLinks heeft immers op het oog een wethouder te weinig en de Gnephoek verkwanseld. Nieuw Elan heeft ook een wethouder te weinig, want de grote winnaar heeft er met haar tien zetels evenveel als het CDA met zes zetels. Het CDA schuift te ver de linkerkant op. Die achterban had liever met de VVD geregeerd.De werkelijkheid is dat er veel overeenstemming is en dat er ook lustig een uitruil heeft plaatsgevonden in de geest van ‘als jij dit doet dan doe ik dat’. Bovendien: wat maakt het uit als ze zonder heibel in de tent die vier jaar maar goed uitdienen en wij er allemaal wel bij varen.

Natuurlijk zijn er ook de nodige gefrustreerde wethouderskandidaten, net niet gekozen of voorbij gelopen raadsleden en raadscommissieleden die niet de volgende op de kieslijst waren.
Een opmerkelijke move is die van Bernadette Wolters, lijsttrekker van de Alphense PvdA, die wethouder in Nieuwkoop wordt. Een collega-journalist noemde dat ‘kiezersbedrog’. Hij zegt het.
Een andere is die van Bram Strookman, nummer 3 van RGL, die ineens de ‘coming man’ van Beter Alphen is nu Krumpelman de pijp aan Maarten heeft gegeven. Maar dat zij overloper Bram vergeven aangezien voorvrouw Ank de Groot van RGL ruiterlijk toegeeft dat ‘haar’ nummer 3 is gepasseerd voor de raadscommissies en daarmee uit de actieve lokale politiek werd gegooid.

De Alphense politiek is net die van de Romeinen van tweeduizend jaar geleden. Niks nieuws onder de zon. Toevallig weten we daar veel van door een aantal aardige Romeinse schrijvers. Ik noem Julius Caesar met Bella Gallica, over een ordinaire boeventocht oftewel kolonialisme, met als insteek de politieke verdediging hiervan. Hoe je iets recht praat als het krom is. Of Cicero met de Ideale Redenaar, een werk over retoriek oftewel de kunst van het overtuigen door niets te zeggen. Ik verdenk menig raadslid ervan dat het boek op zijn of haar nachtkastje ligt.
En niet te vergeten de epistels van Suetonius, de plaatselijke roddeltante. Bij de Romeinen liep het met al die keizers, senatoren en adellijke families met enige regelmaat slecht af. Maar: ze hebben wel de basis gelegd voor ons politieke en juridische stelsel.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper