Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Thank God voor onze burgermoeder

26 mei 2018 - 15:17  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Thank God voor onze burgermoeder

Alphen aan den Rijn - Nou ja. Om te beginnen natuurlijk dat iedereen even een kijkje komt nemen met een volle portemonnee in de zak. Er zijn genoeg hebbedingen om te kopen of je gaat lekker eendje hengelen bij de jongens en meiden van Team Jumbo Herenhof. Team Cancerkillers uit Rotterdam of all places verkoopt de enige echte Alphense jaarmarkt marketentsters. Da’s altijd een aanrader.Verder is het heel mooi als je langs de baan mensen aan komt moedigen. In alle teams zitten mensen die dat echt kunnen gebruiken. Omdat ze zelf kanker hebben of hebben gehad. Omdat ze een naaste verloren hebben of gaan verliezen. Of gewoon omdat ze iets voor een ander over hebben en door het evenement en vooral door alle mensen worden geraakt. De wandeltocht lijkt een makkie, maar het is echt niet niks.

De organisatie achter het evenement is al meer dan een half jaar op volle kracht bezig om deze SamenLoop voor iedereen en voor KWF kankerbestrijding voor elkaar te krijgen. Dit jaar zit ik daar ook bij. We hebben ons uitgesloofd om er een topevenement van te maken. En geloof mij, dat gaat niet zonder slag of stoot. Mijn respect voor de lokale organisatie is met stip gestegen en dat was al groot.

Het respect voor KWF is evenredig gedaald. Niet vanwege het doel, daar geloof ik in. Onderzoek naar de ziekte kanker is echt broodnodig en de onderzoekers zijn echt de top in hun eigen expertise. Maar vanwege de betaalde medewerkers. Ergens hebben die de slag gemist.
Eerst krijgen we een paar weken voor het evenement allerlei gedoe over 'de 200ste loop in Nederland'. Met een hoop blablabla en heel weinig wol. Concreet: we kregen een logo in ons mik gedouwd en verder niks. O wacht, een paar last minute spandoeken die we zelf bij de drukker hebben geregeld.
Een week voor het evenement gevolgd door gedoe rond hun idee voor een KWF-mediacircus waar wij dus dwars voor zijn gaan liggen. Onze deelnemers, eregasten en bezoekers zijn géén circusdieren. We gaan dus ook níet aapjes kijken en we laten zeker onze mensen niet misbruiken.

Vanmorgen tijdens de Openingsceremonie komt als klap op de vuurpijl KWF-bestuurder Sigrid Attema met de aller slechtste openingsspeech die ik ooit heb gehoord. Elke kleuter langs de rand van de zandbak kan dat beter. Wat fucking slecht om in drie zinnen klaar te zijn. Deze KWF-bestuurder heeft duidelijk helemaal niets te vertellen, zeggen, mededelen. Maar het zal wel interessant staan op haar CV.

Neem dan onze burgemeester. Liesbeth Spies houdt een warm verhaal. Precies zoals ze dat altijd bij elke gelegenheid doet. Hoe klein of groot ook. Ze weet altijd de juiste woorden te vinden en je gelooft haar als je haar hoort. "Sommige mensen denken aan iemand die ze verloren hebben. Anderen denken aan iemand die beter is geworden. Dat kan alleen omdat er veel onderzoek wordt gedaan. Er blijft heel veel geld nodig om de onderzoeken te kunnen financieren, zodat er steeds meer mensen zijn die beter worden. SamenLoop is een evenement waar je elkaar ontmoet en een traan en een lach deelt. Loop vooral hier en daar een rondje en geeft wat geld uit voor het goede doel."

Thank God voor onze burgermoeder!

Voor wie niet weet wat SamenLoop voor Hoop is.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper