Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Rolstoelmaffia

1 juni 2018 - 19:52  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Rolstoelmaffia

Alphen aan den Rijn - Zo zijn er drie mooie bruggetjes naast elkaar gebouwd over de Kromme Aar. De rolstoelmaffia kan niet over het middelste pittoreske exemplaar met trappen, maar wel over de andere twee. Dan gaat het alleen maar over dat middelste bruggetje en hoe asociaal ‘de’ gemeente wel niet is. Normale mensen, bijvoorbeeld zij die met een kinderwagen onderweg zijn of aardige mensen in een rolstoel, nemen gewoon een van de twee andere bruggetjes.

Er zijn ook oudere gebouwen waarvoor de rolstoelmaffia iets meer moeite moet doen om binnen te komen. Er is soms een dienstlift als je achterom gaat, er wordt een rijbaantje uitgelegd al dan niet geïmproviseerd of er zijn vriendelijke grote reuzen die je een duwtje geven of je met stoel en al even over de drempel tillen. Maar dat is niet goed genoeg, dus blijft de rolstoelmaffia thuis achter de geraniums zitten mopperen in plaats van blij bij die interessante bijeenkomst aan te schuiven.

Natuurlijk zijn er zaken waarvoor aandacht noodzakelijk is. Die aandacht wordt vaak gevraagd door goedwillende niet-gehandicapte dames en heren politici. Zo zat er vanmorgen in mijn mailbox een persbericht van GroenLinks en de SP die bij Provinciale Staten aankaarten dat het OV onvoldoende is toegerust op rolstoelgebruikers. Helemaal waar, maar mensen kunnen jullie eerst even zorgen dat je eigen huis op orde is? Gewoon in elk gemeentehuis een ruime openbare lift die op elke openbare etage stopt. Zonder gedoe, ook in Alphen-Stad?

De rolstoelmaffia schroomt trouwens niet om te pas en te onpas aandacht te vragen voor zichzelf. Zo kwam er tijdens de opbouw van SamenLoop voor Hoop een klacht over de hoogte van de kabelafdekking. Tja, dat is nu eenmaal voorschrift van de gemeente. Plus er zijn meer dan genoeg mensen om even te helpen, tenslotte is een deel van de eregasten ook niet goed ter been. Halverwege het gesprekje bleek het te gaan om de toegankelijkheid van Alfreds voor deze beperkte mevrouw. De oplossing is dan natuurlijk om via het fiets- en wandelpad naar de achteringang te gaan. Simpel, maar ook al niet goed genoeg. Dan kom je toch niet in dat weekeinde?

Je kunt natuurlijk als persoon met een beperking het leven van de rest van de wereld onaangenaam maken en overal over mopperen. Volgens mij zit de beperking in dat geval niet in je lijf, maar in je hoofd. Denk daar maar over na als je bij de rolstoelmaffia zit.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper