Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Klimaat

10 augustus 2018 - 20:02  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Klimaat

Alphen aan den Rijn - Het klimaat verandert en of we dat willen of niet, wij moeten daarmee omgaan. Ontkennen en je kop in het zand steken, helpt niet echt. Een hittegolf, zoals die van deze zomer, is een incident. Klimaatverandering is het pas als er een duidelijke trend zichtbaar is waarbij de gemiddelde temperatuur over het hele jaar gemeten een nette curve omhoog of omlaag laat zien. De trend is omhoog. Steil omhoog. En dat heeft gevolgen.

In onze gemeente zijn een paar duidelijke risicofactoren. De grootste is wel dat de hele gemeente op een afgegraven, drooggemalen of nog aanwezige laag veengrond ligt.
De Dijksloot in Alphen-Stad is een stukje veendijk, met een dijksloot erin, rond de Vierambachtspolder. Die dijk was van de zomer gescheurd en moest met spoed gerepareerd worden. Het kwekerijgebied rond Boskoop, op moerassige veengronden met heel veel sloten voor de afwatering, loopt een groot risico op verzilting van het grondwater. Deze zomer werd als noodmaatregel elders in het land de inlaat van zoet rivierwater gewijzigd, want de inlaat in Gouda redde het niet. En, in de hele gemeente slaat het riool op tilt als er een echte grote stortbui naar beneden komt.

Aan dit soort problemen werken de provincie, het hoogheemraadschap en de gemeente. Daar kunnen wij als inwoners niet bij helpen. Er zijn echter een heleboel kleinere maatregelen die wij als inwoners wel kunnen nemen. Met z'n allen zijn eenlingen namelijk wel degelijk groot en belangrijk.

Vroegâh toen echt alles beter was, stonden er gewoon grote bomen in elke straat en kon je elke herfst beukennoten en tamme kastanjes rapen. Was er doorlatende straatbedekking, ook wel bekend als kinderkopjes, zodat het water in de grond verdween en niet over de grond liep. Waren er overal grasveldjes met weidebloemen en wilde bramen- en frambozenstruiken. Had iedereen een moestuin of tuintje, een siertuin met bomen en bloemen, een platje met een bankje en klimop of een balkon met geraniums langs de rand.
Al die romantische plekjes zijn 'opgeknapt' met asfalt, strak bestrate parkeerplaatsen, grote stenen terrassen en patio's, kale gezandstraalde gevels en vooral niets leuks op je balkon.

Als we nu met z'n allen een besluiten dat we dat anders gaan doen. In elke tuin een flinke boom, struiken met eetbare bessen en gras of bodembedekkers in plaats van stenen. In elke straat zo groot mogelijke bomen, zodat het er in de zomer koeler blijft. Alle bermen de hele zomer vol met weidebloemen. Volop gevelbeplanting en geveltuintjes. Balkons voorzien van geraniums die lustig buiten de erfgrens bloeien. Als we dat doen, dan bereiken we iets voor onszelf, voor de stad en voor het klimaat. Gewoon doen dus!

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper