Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Diamantflat

17 augustus 2018 - 20:03  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Diamantflat

Alphen aan den Rijn - Opknapbeurten, een geheel nieuwe straatnaam en wijkvaders ten spijt; het heeft allemaal niet geholpen. De Diamantflat heeft en houdt een slecht imago. Jammer genoeg is dat ook nog grotendeels terecht. Daar zit wel een zekere logica achter. Een enorm flatgebouw leent zich nu eenmaal niet voor een sociale manier van leven.Je weet vaak niet wie er boven je of beneden je woont. Soms ook niet wie je naaste buren zijn. Wie een beter inkomen krijgt, of gezinsuitbreiding, gaat vaak toch liever in een huis met een tuin wonen. Hetzelfde geldt voor starters, die alleen of samen een groter en mooier appartement kopen.

Een ander fenomeen in zo’n massaal gebouw is dat 'de lift' en 'het trappenhuis' van niemand zijn. Het is niet voor jouw voordeur. Hetzelfde geldt voor de kelderboxen en de portieken. Daarom voelt ook niemand zich hier verantwoordelijk voor.
Het balkon is heel geschikt voor het opstapelen van rommel, want dat zie je toch niet. En, er zijn altijd eikels die de reflex om dan een kapotte tv maar over de rand te kieperen niet kunnen bedwingen. In je eigen tuin voelt dat tijdens een driftbui of een flinke ruzie lang niet zo goed.

Nu is de vraag ook, waarom het dan in de Diamantflat altijd feest is en je nooit dit soort verhalen over de appartementen in bijvoorbeeld Kerk & Zanen of bij de Baronie hoort. Het antwoord is even simpel als droevig. Juist in de Diamantflat worden allerlei mensen bij elkaar gestopt die geen fatsoenlijk inkomen hebben, geen fijn sociaal netwerk hebben, een hoop narigheid in hun verleden hebben, die hun werk zijn kwijtgeraakt of die het leven gewoon heel moeilijk vinden. 
Als je nette aardige mensen in een moeilijke situatie zonder een redelijk inkomen in een groot anoniem gebouw op elkaars lip bij elkaar zet, dan vraag je als gemeenschap om moeilijkheden. Die heeft Alphen-Stad dan ook. In de Diamantflat.

 

De cijfers via AlleCijfers.nl
De Alphense wijk Ridderveld bestaat voor de helft uit eengezinswoningen en voor de andere helft uit hoogbouw. De wijk is zeer sterk stedelijk met meer dan 3000 adressen per vierkante kilometer, dit is de meest stedelijke categorie in Nederland. Minstens een derde van de woningen in de wijk valt in de categorie sociale huur. Het gemiddelde inkomen ligt ver onder modaal op 23.000 euro per jaar. Dat is het laagste wijkinkomen in de hele gemeente Alphen aan den Rijn. Er wonen in totaal ruim dertien en een half duizend mensen in de wijk. In de hoogbouw wonen relatief meer alleenstaande mensen, waarvan een deel met kinderen, en met de laagste inkomens, vaak een uitkering. 

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper