Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Stad

24 augustus 2018 - 19:54  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Stad

Alphen aan den Rijn - Alphen-Stad is de hoofdplaats van de gemeente Alphen aan den Rijn met het bestuurlijke centrum voor de hele gemeente in het midden van de stad. Er wonen in Alphen-Stad ruim 71.000 inwoners. De stad ligt langs de provinciale weg N207, die aan de noordkant tussen Alphen en de A4 richting Schiphol behoorlijk druk is. De stad grenst aan de zuidkant aan de N11, die langzaam maar zeker het karakter van een oost-west snelweg krijgt.

Er zijn: een basisziekenhuis, verschillende grote wijkcentra, een groot theater, een klein theater, twee bioscopen, een bijna geheel gerenoveerd stadshart, vier grote wijkwinkelcentra, fatsoenlijk openbaar vervoer, veel nationale en internationale bedrijven, een grote overslagcontainerhaven, een ruime recreatiehaven, grote recreatiegebieden, een aantal stadsparken, twee grote toeristische trekpleisters, een enorm aantal sportverenigingen en een onnoemelijk aantal grote en kleine evenementen. De mopperkonten onder de bevolking ten spijt hebben we hier alles, inclusief minstens tien bruggen die altijd open staan.

Er zijn allerlei uitdagingen. Een ervan is voldoende woningen bouwen in alle prijsklassen, een paar duizend. Een andere is goed openbaar vervoer voor onze forenzen naar de omliggende steden per trein en per bus. Ook een uitdaging is om het enigszins ingeslapen centrumgebied na alle renovaties beter op de kaart te krijgen. Natuurlijk is het leuk om hondenpoep, zwerfvuil en het lawaai van de buren onder controle te krijgen, maar dat is ook in een dorp een dingetje. Typisch stedelijke problematiek is er ook, bijvoorbeeld verpaupering en sociale polarisatie.

Echte Alphenaren praten niet over stad. Zodra ze buiten de regio zijn, wonen ze ook 'onder Amsterdam' of 'boven Rotterdam'. Afhankelijk van welke voetbalclub ze fan zijn. Import Alphenaren heten al sinds de bouw van Ridderveld buitenwijkers. Als Alphenaren naar het centrum gaan, gaan ze naar het dorp. Bel je naar je BFF (mag ook je maat zijn) of zij (hij) naar de kroeg komt, dan zit je op het dorp.

Laten we dat gevoel vooral zo houden. Als we maar wel beseffen dat Alphen een echte stad is met echte stedelijke uitdagingen. Je kop in het zand steken, lost nooit iets op.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper