Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Bermtoerisme

31 augustus 2018 - 19:56  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Bermtoerisme

Alphen aan den Rijn - Vroeger passeerde er nog weleens een tanker van Shell op weg naar Schiphol de Alphense bruggen. Dat was altijd even spannend. Gewoon door de omvang van zo'n boot. Er was meteen een slagschaduw in de tuin als je langs de Oude Rijn woonde. En het was ook toen altijd even afwachten of die grote boot de brug netjes zou passeren.

Tegenwoordig moeten we het doen met zeiljachten die in de zomermaanden de bruggen heel lang open houden. Een zeilboot vaart nu eenmaal langzaam. Te langzaam volgens veel Alphenaren. Gelukkig varen hele konvooien zeilboten achter de beroepsvaart aan. Dan staat de brug pas echt lang open. En, ik heb het wel eens eerder gezegd, als je als Alphenaar de toeristische route neemt, sta je voor twee verschillende bruggen op dezelfde boot te wachten.

Alphen-Stad ligt aan de staande mastenroute tussen het noorden en het zuiden van het land. Die route is er niet alleen voor zeilboten, maar dus ook voor grote zeewaardige jachten en voor containervervoer. De megajachten die tussen de Noord-Hollandse werven van Feadship en de haven van Rotterdam varen, passeren allemaal Alphen aan den Rijn.

De gemeente communiceert netjes hoe laat het jacht bij de betreffende bruggen wordt verwacht. Je zou denken dat dat is om ons te waarschuwen om vooral op een ander tijdstip van de ene naar de andere kant van de stad te gaan. Stiekem denk ik dat de gemeente dat doet, zodat we allemaal langs de kant van de rivier kunnen gaan staan met mobiel of echt fototoestel in de aanslag.

Ja toch? Gezellig met z’n allen op een megajacht wachten dat we waarschijnlijk met z’n allen niet eens kunnen betalen. Starbucks en een broodje erbij. Dat is pas toerisme in het Groene Hart. Bermtoerisme, maar dan anders…

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper