Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Nat

7 september 2018 - 20:10  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Nat

Alphen aan den Rijn - Nu zijn er best veel Alphenaren die heel verbaasd zijn dat de riolering het niet aan kan als de hemelsluizen opengaan. Snap ik dus niet. Er wordt al jaren gewaarschuwd dat er echt geen enkele riolering is, die zo’n stortbui even kan verwerken. Die zijn er niet. Ook de allernieuwste niet.

Het opvangen van zoveel water in zo korte tijd moet dus anders. Om mee te beginnen, is het een heel goed idee om de natuur eens haar gang te laten gaan in plaats van haar in te dammen en tegen te werken.
Hoezo?
Steen en asfalt is de pest voor waterafvoer. Daarom bestaat de landelijke actie Operatie Steenbreek. Fantastisch idee. Krijgt maar heel langzaam gehoor in de gemeenten. Alphen doet er aan mee zoals Alphen aan alles meedoet: mooie pilot, fantastisch beleid en nul komma nul uitvoering.

De enige manier om met al dat water om te gaan, is de natuur weer haar gang te laten gaan.
Dat doe je door onze rivieren en sloten aanzienlijk meer ruimte te geven. Breder en misschien een tikkie dieper, maar in ieder geval met de mogelijkheid om netjes te overstromen daar waar nou net geen huizen staan.
Dat doe je door veel vooral inheemse planten in plantsoenen te planten en ook door die plantsoentjes overal te plannen waar nu stenen liggen. Een speelplaats op een grasveld met weidebloemen is echt veel leuker dan op die stoeptegels of dat rubber. En ook de oever van een sloot is veel vriendelijker met natuurlijke beplanting die niet om de klipklap wordt gemaaid. Hetzelfde geldt voor bermen.

Natuurlijk moeten ‘de mensen’ ook zelf eens wat meer in beweging komen. Haal die ellendige grote tegels uit die tuinen! De netheidsmanie is de oorzaak van al die overstromingen in de stad. Je hebt ook een nette tuin als er bodembedekkers in liggen. En nee, dat is niet meer onderhoud.
Vooral echter: onkruid bestaat niet! Er is hooguit een inheems plantje op een plek waar jij er geen zin in hebt.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper