Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Inburgeren in Alphen aan den Rijn

12 september 2018 - 15:03  •  Leo Maat  •  reacties

Inburgeren in Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn - Goed. In je jeugd ben je natuurlijk in Avifauna geweest. Als fanatieke volleyballer kwam ik in de sporthallen in Ridderveld  en in de Rijnstreekhal. Ik heb zelfs een jaartje bij de volleybalclub in Aarlanderveen gespeeld. Maar dat is wel heel lang geleden.

Van Archeon heb je gehoord en in het landelijke nieuws kwam Alphen aan den Rijn de laatste jaren ook wel eens langs. Werk aan de winkel om zo snel mogelijk in te burgeren. Daar heb ik alle hulp bij gekregen, die ik nodig had. Om te beginnen van enkele makelaars, die nooit te beroerd waren om het aanbod van koopwoningen in de gemeente onder de aandacht te brengen. Funda is ook een goede hulp bij inburgering.

Gelukkig heb ik in recordtijd een woning gevonden en ben ik met mijn vriendin verhuisd van Leiderdorp naar Kerk en Zanen. Dan begint het inburgeren pas goed. Het probleem van de bodemdaling van de veenweidegebieden ondervind je na de eerste stortbuien aan den lijve als de tegels in de brandgang spontaan verdwijnen.

Het inburgeren werd ook gemakkelijker gemaakt door de gebiedsadviseurs van de gemeente, die mij overal hebben rondgeleid tot in de uithoeken van de gemeente. Van Zwammerdam tot Benthuizen, geen kern werd vergeten.

En verder heb ik veel te danken aan Nico Moen, de voorzitter van de erfgoedcommissie. Hij heeft veel tijd uitgetrokken om mij het prachtige erfgoed en de rijke historie van Alphen aan den Rijn bij te brengen. Het is ongelooflijk hoeveel er in de gemeente Alphen van die rijke historie nog te zien is. De molenviergang in Aarlanderveen is daar natuurlijk een uniek voorbeeld van.

Het inburgeren van een wethouder is niet alleen rondkijken en luisteren. Het is ook je verdiepen in alle dossiers en problemen, die om een oplossing vragen. En die zijn er in Alphen meer dan genoeg. Na de hitte en droogte van de zomer, kwam er een enorme plensbui, die vooral in Boskoop flinke schade veroorzaakte. De gemeente is druk bezig met een stresstest voor de klimaatverandering. De omstandigheden van deze zomer hebben laten zien dat dat hard nodig is. De inburgering gaat nog wel even door. Maar op een lager pitje, want er is veel werk aan de winkel.

Leo Maat
Wethouder duurzaamheid en cultuur

Fotograaf: Gemeente Alphen aan den Rijn