Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Voor de bakker

16 november 2018 - 19:58  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Voor de bakker

Alphen aan den Rijn - Als er een branche is in Alphen aan den Rijn die het heel zwaar heeft, dan is dat wel kunst & cultuur. Met stip bovenaan de bezuinigingsladder van de gemeente. En met stip bovenaan bij ieder ander als het gaat om 'dat kun je toch wel gratis doen'.

Naast de ambtelijke hobby om steeds meer nutteloze regels en regeltjes te verzinnen is er nog een: alles wat leuk is wegbezuinigen. Dat je als gemeente niet overal subsidie voor moet geven is duidelijk. Dat je daarvoor bezuinigd op allerlei hobby’s van je inwoners, is een te verdedigen keuze. Als jij wilt voetballen, koop je tenslotte ook je eigen outfit en je betaalt contributie. Hetzelfde geldt voor lid zijn van het plaatselijke fanfarekorps.

Maar: waar het onderkomen van de voetbalclub wordt gesubsidieerd, wordt het onderkomen van de fanfare dat niet. Als sport je hobby is, ben je relatief gezien spekkoper.
Dan heb je velden en een clubhuis en er wordt van alles geregeld. Als je hobby muziek is, is dat ineens een ander verhaal. Het is helemaal niet erg als de muzikanten van dezelfde vereniging op drie verschillende plekken moeten repeteren. Als het een voetbalclub was, schreeuwde iedereen moord en brand. Stel je voor: een voetbalclub die op een veld in Zwammerdam met de senioren traint, op een veld in Benthuizen de thuis jeugdwedstrijden speelt en die in het clubhuis van de schietvereniging langs de N11 ook een kantine heeft.

Met evenementen wordt net zo slordig omgegaan als met muziek.
De Gondelvaart bijvoorbeeld valt om, omdat de inwoners wel willen kijken maar niet mee willen doen. En dat komt dan weer door die regeltjes. Alphen Culinair was te commercieel en kreeg daarom geen fikse subsidie meer. Hetzelfde geldt voor TEAN International. Er kwam wel een beetje geld die kant op, maar niet genoeg.

Nu is het dan het Bevrijdingsfestival. Een gratis festival voor alle inwoners op het evenementenplein midden in de stad. Met leuke optredens, en dus waanzinnig populair. Volgens de EDBA voldoet het festival niet voldoende aan de eisen voor citymarketing en dus gaat er 60 procent van de subsidie af. En dat kan Bruin niet trekken.

Er worden inmiddels legio vriendelijke oplossingen aangedragen door stadsgenoten met als gemene deler dat het best goedkoper kan. Tuurlijk. Hoezo goedkoper? Het evenement wordt door Alphenaren in hun vrije tijd georganiseerd. De hele organisatie doet alles al voor nop als vrijwilliger.
Er treden gewone artiesten op die een normale bijdrage aan hun gezinsbudget vragen. Mensen die hun boterham verdienen met optredens. Die gaan dit echt niet gratis doen. En bovendien: vraag jij ook aan de bakker of je dat brood voor niks mee mag nemen?

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper