Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Omvang klimaatprobleem nu echt zichtbaar

7 december 2018 - 12:08  •  Leo Maat  •  reacties

Omvang klimaatprobleem nu echt zichtbaar

Alphen aan den Rijn - Dat is een beeld dat ook wereldwijd wordt bevestigd. De omvang van het klimaatprobleem wordt daarmee pijnlijk zichtbaar. Deskundigen hebben uitgerekend dat alle maatregelen in het ontwerp-klimaatakkoord onvoldoende zijn om de doelstelling van een halvering van de CO2-uitstoot in het jaar 2030 te halen.

Berichten om somber van te worden? Nee, berichten om nog harder te werken aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Gelukkig zie ik ook positieve ontwikkelingen. Om te beginnen in het onderwijs. Steeds meer scholen in de gemeente Alphen aan den Rijn zijn druk in de weer met verduurzaming. Dat levert niet alleen een vermindering van de CO2-uitstoot op, maar vooral een vergroting van het bewustzijn bij de komende generatie.

Ook in het Alphense bedrijfsleven zie ik tal van initiatieven en innovaties op het gebied van duurzaamheid. De woningbouwverenigingen in Alphen dragen in 2019 een steentje bij door 750 zonnepanelen op de daken van hun woningbestand te plaatsen.

Steeds meer autofabrikanten laten elektrische voertuigen van de band lopen. De e-fiets is enorm in opmars en biedt een oplossing voor veel woon-werkverkeer. De ontwikkelingen gaan dus de goede kant op, al ligt het tempo nog te laag. Veranderingen hebben tijd nodig. Geen reden om somber van te worden, maar om een tandje bij te zetten.

Leo Maat
Wethouder duurzaamheid

 

Fotograaf: Gemeente Alphen aan den Rijn