Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Leuke discussie over de gemeentenaam

1 maart 2012 - 12:27  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Leuke discussie over de gemeentenaam

Alphen aan den Rijn -

Deze "blog" wordt dus iedere keer verder uitgebreid wanneer er weer een vraag wordt gesteld of wanneer er een antwoord komt. U kunt als lezer natuurlijk reageren en ook een bijdrage leveren.

 

Maandag 27 februari 2012 - Vraag aan de gemeente 

Geachte mevrouw, meneer,

Wanneer voor een fusie van de ABR-gemeenten, de naam Rijn- en Gouweland of iets vergelijkbaars wordt gekozen, wat gebeurt er dan met een eveneens uit een fusie ontstane naam als Rijnwoude of Alphen aan den Rijn? 

  1. Gaat iemand in Benthuizen dan wonen in Benthuizen, gemeente Rijn- en Gouweland of in Rijnwoude, gemeente Rijn- en Gouweland?
  2. Gaat iemand uit Oudshoorn of  Aarlanderveen (dorp / Lage Zijde) weer wonen in Oudshoorn of Aarlanderveen, gemeente Rijn- en Gouweland of in Alphen aan den Rijn, gemeente Rijn- en Gouweland? 
  3. Ook als de naam Alphen aan den Rijn wordt, dan doet zich een zelfde probleem voor. Wat gebeurt er met inwoners van het voormalige Benthuizen en wat met inwoners van het voormalige Oudshoorn of Aarlanderveen?

Vriendelijke groet

Machiel van der Schoot 

 

Woensdag 29 februari 2012 - Antwoord van de gemeente 

Beste Machiel van der Schoot,

Dank voor uw vraag. Na de fusie blijven de kernnamen bestaan. Alphen aan den Rijn blijft Alphen aan den Rijn en Boskoop blijft Boskoop, alleen de gemeentenaam gaat veranderen. Ik hoop hiermee uw vraag te hebben beantwoord. Mocht u verder nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,

Anneke van der Ent
Communicatie
Programmabureau gemeente ABR 

 

Woensdag 29 februari 2012 - Reactie aan de gemeente 

Beste Anneke,

Uit jouw antwoord blijkt dat de naam Rijnwoude verdwijnt.  Rijnwoude is op dit moment de naam voor de gemeente, die ooit ontstaan is uit de fusie tussen Benthuizen, Hazerswoude en Koudekerk. 

Waarom verdwijnt dan in jouw voorbeeld de naam Alphen aan den Rijn ook niet? Alphen aan den Rijn is op dit moment de naam voor de gemeente, die ooit ontstaan is uit de fusie tussen Aarlanderveen, Alphen en Oudshoorn en waaraan later Zwammerdam is toegevoegd. 

De logica dat Rijnwoude wel verdwijnt, maar Alphen aan den Rijn niet, ontgaat me. Kan je dat uitleggen?

Vriendelijke groet

Machiel van der Schoot


Woensdag 29 februari 2012 - Antwoord van de gemeente 

Beste Machiel,

Alphen aan den Rijn is naast een gemeentenaam ook een plaatsnaam, Rijnwoude niet. Dat is de verklaring. Dus de plaatsnamen blijven bestaan, alleen de gemeentenamen niet.

Met vriendelijke groet,

Anneke van der Ent

 

Woensdag 29 februari 2012 - Reactie aan de gemeente 

Beste Anneke,

Heeft een “plaatsnaam” eigenlijk wel een juridische status? 

Kan en mag daarom het begrip “plaatsnaam” zomaar geïntroduceerd worden in deze discussie? 

Is  het niet tamelijk willekeurig om daar het onderscheid te leggen? Ik woon bijvoorbeeld in het centrum van Alphen aan den Rijn aan de Lage Zijde. Kadastraal (wel een juridische status!) woon ik nog steeds in Aarlanderveen.

Vriendelijke groet

Machiel van der Schoot

 

Beste Anneke,

Ik ben zelf ook nog even gaan zoeken naar wat begrippen. De wet GAB gaat over de registratie van adressen en over naamgeving binnen een gemeente.

Het begrip “plaatsnaam” komt niet voor, maar wel het begrip “woonplaats”. Ook het al eerder door mij aangehaalde kadaster wordt genoemd.

Deze wet stelt dat de gemeenteraad de namen van woonplaatsen vaststelt. Het lijkt me dus, dat er nog niet zo’n vaststaand antwoord valt te geven op dit moment.

Vriendelijke groet

Machiel

 

Woensdag 29 februari 2012 - Antwoord van de gemeente 

Beste Machiel,

Ik heb je vraag ook even intern uitgezet en hieronder tref je reactie.

Een gemeente is een bestuurlijke eenheid. Een plaats is een geografische eenheid. Een gemeente kan dus bestaan uit verschillende plaatsen. Het Rijk stelt bij wet de gemeenten en hun grenzen en namen vast; plaatsen en hun begrenzingen en namen worden vastgesteld door de gemeente.

Er bestaat niet een eenduidige definitie voor een Nederlandse ‘plaats’ en evenmin een gezaghebbende instantie die als enige de autoriteit heeft om een precies te definiëren wat een plaats is. Een plaats kan zijn een stad, dorp, buurtschap of gehucht. Steden, dorpen en gehuchten worden wel in de officiële staatkundige annalen of postcodeplaatsen als zelfstandige eenheid genoemd, buurtschappen niet. Zo kent de gemeente Rijnwoude de plaats Groenendijk, maar dit is geen woonplaats, want een buurtschap.

Kortom: beter is te spreken over ‘woonplaats’ dan over ‘plaats’. Een woonplaats heeft in die zin juridische status, dat het door de gemeente waaronder het ressorteert formeel erkend is in het woonplaatsbesluit. Het begrip ‘woonplaats’ wordt wettelijk gedefinieerd in artikel 1 sub r van de Wet Basisregistraties Adressen en Gebouwen, die stelt: “woonplaats: door het bevoegde gemeentelijke orgaan als zodanig aangewezen en van een naam voorzien gedeelte van het grondgebied van de gemeente.” (Wie ‘het bevoegde orgaan’ is regelt artikel 108 Gemeentewet.)

Met vriendelijke groet,

Anneke van der Ent

 

Woensdag 29 februari 2012 - Reactie aan de gemeente 

Beste Anneke,

 Dan zijn we nu weer bij het begin van de cyclus terug.

 Waarom Benthuizen wel en Oudshoorn of Aarlanderveen niet?  Er is helemaal geen logische en geen juridische grond.

De gemeenteraad kan het gewoon zelf beslissen. Ze hebben wel besloten om rekening te houden met de gevoelens van mensen uit Boskoop en Rijnwoude, maar aan de gevoelens van de meerderheid in de huidige GEMEENTE Alphen aan den Rijn over hun achtergrond en geschiedenis wordt compleet voorbij gegaan. In ieder geval is er niks gevraagd op dit punt.

In alle gevallen moeten naamborden, briefpapieren etc. etc. etc. worden vervangen. Voor de kosten maakt het niks uit, wat er gedaan wordt. Alleen handhaving van Alphen aan den Rijn is waarschijnlijk goedkoper, maar nogmaals, het lijkt er op dat de gevoelens van inwoners van Boskoop en Rijnwoude zwaarder wegen.

Prima, maar dan vind ik dat opheffing van Alphen aan den Rijn ook bespreekbaar moet zijn en dat mijn gevoelens als kadastraal inwoner van Aarlanderveen ook zwaar moeten wegen. Kan je mij de aangeven hoe ik formeel bezwaar kan maken tegen de gevolgde procedure en een verzoek kan indienen tot het terug invoeren van de naam Aarlanderveen,  wanneer Alphen aan den Rijn niet gewoon de gemeentenaam blijft?

Het kan toch niet dat ik straks in de Raadhuisstraat woon, die genoemd is naar het oude gemeentehuis van Aarlanderveen, maar ligt in de woonplaats Alphen aan den Rijn, die weer hoort bij de gemeente Rijnkantje of zoiets? 

Vriendelijke groet

Machiel van der Schoot
Raadhuisstraat 227
2406 AD  Aarlanderveen, gemeente Rijnkantje

 

Donderdag 1 maart 2012 - Reactie van de gemeente 

Beste Machiel,

Op 13 maart wordt in de openbare klankbordgroepvergadering het advies m.b.t. de naamgeving besproken. Dan wordt duidelijk wat de klankbordgroep adviseert, aan de drie afzonderlijke raden, om ter stemming voor te leggen aan de inwoners. Het is namelijk nog steeds een mogelijkheid dat Alphen aan den Rijn ook meegaat in de stemming. Voor meer informatie over de vergadering verwijs ik je naar de website (http://www.gemeente-abr.nl/vergaderingen/). 

Anneke 

 

Donderdag 1 maart 2012 - Reactie van de gemeente 

Beste Anneke,

Bedankt voor je inspanning. Hierbij zal ik het maar laten en mijn complimenten voor de snelheid waarmee je de vragen beantwoord hebt.

Vriendelijke groet

Machiel

 


Fotograaf: Josh Walet