Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Wonen

11 januari 2019 - 19:57  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Wonen

Alphen aan den Rijn - Er is nu al een wachttijd voor sociale huurwoningen van 6,9 jaar. Er zijn gewoon geen huurhuizen in het middensegment, dat wil zeggen voor mensen met een gemiddeld inkomen ook wel bekend als Jan Modaal. Gewoon helemaal niet. Er zijn ook geen koopwoningen voor starters of voor senioren.

Wethouder Gerard van As heeft al een jaar of wat geleden de stoute schoenen aangetrokken en is op zoek gegaan naar geschikte nieuwbouwlocaties. Als die zijn gevonden, wordt het een kwestie van lobbyen en lange adem. De grap is dat iedereen, vooral op social media, wel weet waar er gewoond moet worden en waar vooral niet.

Een paar suggesties waar het kan, zo van facebook geplukt. Met een antwoord…
Je verbouwt gewoon een paar lege kantoorpanden. Ja duh, die zijn al verbouwd.
Je bouwt gewoon in de dorpen. Tuurlijk, in bijvoorbeeld Koudekerk loopt daarvoor al jaren een procedure en ondanks het voortdurende verkeersinfarct wordt er in Boskoop een wijkje uit de grond gestampt.
Je gaat gewoon inbreien. Waar dan? Op de middenberm van de doorgaande wegen? Of in de stadsparken, kinderboerderij, trapveldje naast een flat?

Het woord Gnephoek is een rode lap voor de Alphense stieren. Daar mogen we niet bouwen en het is te duur. Niet bouwen want het is daar groen? Vast en zeker zijn er ook weidevogels, mooie bosjes en een fraai uitzicht. Mensen, rond heel Alphen is het groen, we wonen hier in een plattelandsgemeente met een stad in het midden. Overal is agrarisch gebied, natuur en polder.
En duur is het ook overal. Er moeten wegen worden aangelegd. Er moet vast wel een brug worden gebouwd. Er moeten eigenaren worden uitgekocht of worden gecompenseerd. Met projectontwikkelaars die een lap grond bezitten moet worden onderhandeld. Overal.

Het punt is dat er echt niet gezocht kan worden naar de beste woningbouwlocatie. Die is er niet. Zo simpel is dat. Er moet worden gezocht naar de minst slechte locatie om onze eigen mensen aan een huis te helpen. En altijd zullen er andere mensen zijn die dat daar niet willen. Dat is onvermijdelijk.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper