Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Singles Day

16 februari 2019 - 10:55  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Singles Day

Alphen aan den Rijn - De basis van vaderdag en moederdag is een nette bijbeltekst: eert uw vader en uw moeder. Kennelijk was het nodig in de tijd dat de tekst geschreven werd om dat vast te leggen. En jawel, veel volkeren hebben tussen 1400 en 1200 voor Christus soortgelijke geboden ontwikkeld. Dat was dus in de bronstijd. In dezelfde periode als de Trojaanse oorlog en toen we hier grafheuvelculturen hadden.

De basis van Valentijnsdag is een stuk dichterbij en tegelijkertijd een stuk vager. In het jaar 496 riep paus Gregorius 14 februari uit tot Valentijnsdag. Wie er precies als heilige werd vereerd, is in de nevelen der tijd gehuld. Er schijnt een keuze te zijn tussen Valentinus van Rome, Valentinus van Terni, Valentinus van Rhetië en Valentinus van Tongeren.
De link met het moderne feestje is dat een van deze, toen al historische, martelaren en wonderdoeners kennelijk paartjes huwde waarvan de een heiden en de ander christen was. Vond de keizer niet leuk, dus werd Valentijn onthoofd.

Een aardige tegenhanger van Valentijnsdag is Singles Day. Ook wel toepasselijk aangezien een heel groot deel van de bevolking niet de ene helft van een paartje is, maar gewoon happy single door het leven gaat.
Singles Day is ontstaan op de universiteit van Nanking in China. Het was een studentenfeest met als datum 11-11, want dat zijn vier enen. Het feest is of verzonnen in 1993 of het is gebaseerd op een droevig liefdesverhaal uit 1970.
Het Chinese bedrijf Alibaba verdiende er in 2018 rond de 17 miljard dollar aan. En daarmee zit het Chinese Singles Day in dezelfde commerciële hoek als het Amerikaanse Valentijnsdag.

Valentijnsdag is dus een commercieel verzonnen feestje en als je alleen op deze dag met een bloemetje kunt komen, doe dan maar niet. Geldt ook voor vaderdag, moederdag en Singles Day.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper