Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Klimaat

1 maart 2019 - 20:04  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Klimaat

Alphen aan den Rijn - Eigenlijk wilde ik een gezellige blog over het weer maken. Het was de 26ste tenslotte terrasweer, terwijl op dezelfde dag in 1986 de Elfstedentocht werd gereden. Klimaatsverandering of gewoon een extreme februarimaand? Wie het weet, mag het zeggen.

Punt is natuurlijk dat we met z’n miljarden nogal slordig omspringen met onze planeet en dat we dat op microniveau aan het oplossen zijn. Dat is overigens volkomen terecht.
En nee, we kunnen het klimaat niet even veranderen. Dat hoeft ook niet.
We kunnen namelijk wel zuinig omspringen met onze omgeving en met onszelf. Als we dat allemaal doen, zet dat heel veel zoden aan de dijk.

Het klimaat is overigens wel een dingetje.
Vroegâh was het veel kouder, hoor je oude mensen dan zeggen. Dat is waar, maar het was vooral binnenshuis veel kouder. De centrale verwarming is nog niet zolang geleden uitgevonden. Toen ik klein was hadden we een kolenhok, een kolenkit en zo’n rekje voor de kachel waar de was op hing te drogen. Je ziet het nu nog aan klushuizen, die hebben vaak geen centrale verwarming (en soms wel een buiten-wc).

Iedereen herinnert zich de schilderijen van Brueghel uit de zestiende eeuw. Menig gezellig wintertafereeltje komt daarop voorbij. De grap is dat het toen echt een stuk kouder was en er echt koudere winters waren. Deze Kleine IJstijd duurde van ongeveer 1400 tot ongeveer 1900. Het gaat dan om 1,5 graden koeler wereldwijd.

Ons probleem is dat er klimatologisch gezien een trend is naar opwarming van de aarde. Leuk voor ons, want we krijgen een mediterraan klimaat. Minder leuk is dat we ook de dijken flink op moeten hogen door de stijging van het zeewater. En dat er problemen optreden met oogsten. En dat er meer stortregens en overstromingen komen en tegelijk ook meer droogte.

Behalve dat we ‘het’ klimaat niet kunnen veranderen, kunnen we heel veel veranderen om goed om te gaan met die klimaatsverandering. We kunnen bijvoorbeeld zorgen voor zoveel mogelijk bomen, struiken en planten in de tuinen en in de straten (en de klinkers terug) of we maken een groen dak. Binnenshuis trek je een trui en geitenwollen sokken aan en je zet die verwarming lekker niet aan. Het vriest tenslotte deze winter amper.

Dat lekkere weertje van de week zorgde bij mij voor een terrasje pikken bij Eight en een heerlijke maaltijd in de strandtent van Huis ter Duin. In februari. Ik heb niet zo’n moeite met die klimaatsverandering.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper