Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De rekenmeester: de lijken in het zwembad

10 maart 2019 - 14:23  •  Hans de Rekenmeester  •  reacties

De rekenmeester:  de lijken in het zwembad

Alphen aan den Rijn - Afgelopen week werd er in de commissie (ter voorbereiding van de raadsvergadering) gesproken over extra subsidie voor de zwembaden Aquarijn en Hoorn. Vroeger waren dat gemeentelijke instellingen. Later werden ze ondergebracht bij het "Sportspectrum", maar dat was eigenlijk niks meer dan een verlengstuk van de gemeente.

Sinds een paar jaar echter worden de zwembaden geexploiteerd door een echte onderneming, de Thermen 2 BV geheten. Dit bedrijf heeft een aanbieding gedaan, waar de gemeente op in is gegaan. Onderdeel van de deal was dat de gemeente gedurende een aantal jaar nog bij zou passen in de verliezen, maar dat er naar verloop van tijd een normale zakelijke relatie zou ontstaan. De gemeente bleef eigenaar van de panden. 

Gaandeweg blijkt dat de prognoses niet kloppen en dat de boel niet winstgevend te krijgen is. De steeds verder afgebouwde subsidie is niet toereikend en de uiterste consequentie is dus dat de boel dicht gaat. Nu stelt wethouder Schotanus aan de commissie c.q. de gemeenteraad voor om een bedrag bij te lappen van rond de 300.000 Euro. 

Terecht stelde een aantal commissieleden daar vragen bij. Helaas waren dat doorgaans rare en van weinig deskundigheid getuigende opmerkingen. Oneerlijke partijpolitiek werd ook niet geschuwd.

Laten we eens analyseren wat er aan de hand kan zijn: 

Als u en ik door een aannemer iets laten maken en we komen een prijs overeen, dan kan die aannemer later niet gaan zeuren dat het een beetje tegenzat. Het valt ook wel eens mee en dan krijgen we ook geen korting. Een aannemer kijkt van te voren dus goed wat er gedaan moet worden en wat de risico's zijn. 

Dat gaat bij de overname van een bedrijf precies zo. De koper krijgt alle tijd en gelegenheid om de boeken in te zien en vragen te stellen. Due Dilligence heet dat met een duur woord. Daarnaast wordt vastgelegd dat de verkopende partij alle benodigde informatie heeft verschaft. Mocht er later toch iets boven water komen, dat de koper nooit had kunnen weten, dan geldt dat als verborgen gebrek en is de verkoper daarvoor aansprakelijk Bij de koop van een huis gaat dat net zo. 

Nu denk ik dat de koper slim en ervaren genoeg is om een bedrijf te kopen en goed boekenonderzoek te doen. Op het eerste gezicht zou je dus kunnen stellen, dat ze nu geen huilie-huilie moeten doen en om extra subsidie moeten vragen. Het is ook nog eens oneerlijke concurrentie naar andere kopers, die een realistischer aanbod deden.

Het gaat er echter bij mij niet in, dat de onderhandelingen helemaal volgens de normale manier zijn gegaan. Het was al jaren een zooitje -de gemeente wilde er niet voor niets vanaf- en dus kon er van normaal boekenonderzoek geen sprake zijn. Sportspectrum stond ook niet te trappelen om openheid van zaken te geven aan de partij die hun het werk ging afnemen. Ik maak me sterk, dat toenmalig wethouder du Chatinier allerlei toezeggingen heeft gedaan of zaken heeft verzwegen. Dat de gemeente dus voor een belangrijk deel aansprakelijk is en daarom met het voorstel komt om toch maar extra subsidie te geven. Zoiets doen ze echt niet bij een stratenmaker of een aannemer die iets voor de gemeente gedaan heeft. 

De enige twee vragen die de commissie dus had moeten stellen waren heel simpel:

1. Heeft de gemeente aan de Thermen 2 BV een lijk in de kast en/of een kat in de zak verkocht?

2. Gaat Thermen 2 BV failliet als we niet bijpassen en wat gaan we dan doen om het zwemmen voor scholen, verenigingen en particulieren mogelijk te maken?

Gratis advies

De wethouder geef ik het ditmaal gratis (maar doorgaans dure advies): bereidt uw zaken eens een keer goed voor. Het ontbrak duidelijk aan dossierkennis en dit is niet de eerste keer! 

 

Hoogachtend,

De rekenmeester    (naam bekend bij de redactie)

P.S. die mevrouw van de Christen Unie raad ik aan om iets minder hoog van de toren te blazen. Dit is niet het eerste lijk (denk bijvoorbeeld aan het theater) en waarschijnlijk ook niet het laatste lijk dat uit de kast rolt, waar uw eigen (ex-)wethouder du Chatinier, nu raadslid, bij betrokken was.

Hans de Rekenmeester.'
Hans de Rekenmeester