Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Geld

15 maart 2019 - 20:01  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Geld

Alphen aan den Rijn - Het laatste halfjaar komt het ene na het andere financiële gat tevoorschijn. In november 900.000 euro voor het onderhoud van de sportvelden. In december een miljoen voor theater Castellum. In januari een ton voor het tekort van Parkvilla. En dan deze maand drie ton voor de zwembaden. Daar blijft het vast niet bij en er zijn natuurlijk meer van deze gaten gevallen de afgelopen jaren.Dan denk ik aan de parkeerexploitatie, de software van de afvalscheiding, de lening aan het Hippisch Centrum en bijvoorbeeld de tekorten bij de multifunctionele accommodaties, in de volksmond ook wel bekend als buurthuizen.

Natuurlijk waren er in de afgelopen jaren ook de teloorgang van Het Kasteel, het aan het lijntje houden van MAX, het drama rond de Streekmuziekschool, de brug naar Nergenshuizen a.k.a de Maximabrug, het gesteggel rond Kaju Putih en  zo zijn er nog wel een paar onderwerpen te vinden waar het goed fout mee is afgelopen.

Bij veel van deze projecten gaan er vele jaren aan plannen maken, onderhandelen en uitvoeren vooraf aan het financiële gat. Het blijkt kennelijk pas in de praktijk of aan de strakke voorwaarden kan worden voldaan. Op papier kloppende cijfertjes zijn nogal eens weerbarstig in de praktijk.

Sinds het aantreden van het nieuwe college van burgemeester en wethouders zijn veel dossiers doorgelicht om te bekijken wat er nodig is om ze financieel alsnog kloppend te krijgen. Er zijn ook organisaties die in de afgelopen maanden min of meer spontaan aanklopten en om een zak met geld kwamen vragen.

Veel van deze grote financiële 'missers' zijn toe te schrijven aan besluiten uit het verleden. Ze werden te strak of te optimistisch ingestoken. Toen waren er echter andere politieke partijen, wethouders en gemeenteraad verantwoordelijk voor de gang van zaken dan op dit moment.

De VVD en de ChristenUnie, die het nu zonder wethouder moeten doen, roepen om het hardst dat er wanbeleid is, dat de organisaties niets snappen van ondernemersrisico en dat er een sportbeleid is vol salamitactiek. Juist hun wethouders waren echter in het verleden verantwoordelijk voor de meeste van de dossiers waarbij de lijken uit de kast komen rollen.

Het getuigt dan ook van behoorlijk veel boter op het hoofd van de dames Noordermeer (VVD) en Blom (CU) om dan nu zo tekeer te gaan als er een oplossing voor een ouder probleem wordt aangedragen. Of zouden de voormalige VVD-wethouder en die van de ChristenUnie hun zaakjes niet goed hebben uitgelegd aan hun achterban?

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper