Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Scheringa van de DSB had Gebel en Oppatja als commissaris moeten hebben.

30 april 2011 - 02:02  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Scheringa van de DSB had Gebel en Oppatja als commissaris moeten hebben.

Alphen aan den Rijn -

Op de laatste bladzijde zou Hélène (zo eerlijk is ze wel, maar in kleine lettertjes) vertellen dat in IEDERE brievenbus in Alphen dit jaar een EXTRA belastingaanslag van DUIZEND EURO zou rollen om het gebouw te bekostigen. Minima, bejaarden, alleenstaanden, bijstandsmoeders, niemand uitgesloten. Ieder gezin zou dat bedrag moeten betalen om de muziekschool, het streekarchief en de bibliotheek een nieuw paleis te geven.

Let op: lenen en lessen moet je nog steeds betalen. Alleen de leestafel met alle kranten en tijdschriften wordt gratis. Dat vinden Hélène, Ruud Gebel van de VVD en een paar andere pseudo-intellectuelen namelijk zo gezellig. Voor de macchiato of van die groene mint rommel (gewone koffie of thee is ze te volks) willen ze dan nog wel betalen. Niet teveel, want minima moeten ook een kans krijgen niet waar?

Ik denk eerlijk gezegd dat beiden direct afgevoerd zouden worden met het busje. Toch slagen ze erin om via de dictatuur van een politieke meerderheid, hun zin door te drukken.

Even uitleggen voor wie het nog niet precies weet:

Wij hadden ons eigen gemeentelijk energiebedrijf. Dat hebben wij als bevolking betaald met jarenlange gas-en-lichtnota's. Later is het opgegaan in NUON, in ruil voor aandelen. Die aandelen heeft de gemeente pas geleden verpatst en de opbrengst hebben ze in hun eigen zak gestoken. Daar hebben wij niks meer van gezien. De nieuwe energiegiganten hebben het geld dat ze aan de gemeente hebben betaald, zelf weer geleend en dat moet dus met rente terugbetaald worden. De enige manier omdat te doen, is het energietarief omhoog gooien.

Wij gaan met z'n allen de komende jaren onze eigen 138 MILJOEN (5.000 per gezin) terugbetalen aan de nieuwe leveranciers! Ruud en Hélène spelen intussen Sinterklaas en zijn leuke Pietje met over onze rug geleend geld! (Sorry hoor, maar ik moet ineens aan Jiskefet denken.)

Niemand in Alphen is tegen een muziekschool, een bibliotheek of een streekarchief, maar ik heb ook nog niemand gesproken die het cultuurhuis een goed plan vindt. Nou een paar dan, maar dat zijn buiten de werkelijkheid staande politici: "een bruisend cultureel centrum aan de Lage Zijde, zooooo gezellig!"

Word toch eens wakker!

Het streekarchief is een mooie instelling, maar het zit al prima in het oude gemeentehuis en je kan het toch niet echt swingend noemen. Te krap? Verhuis het deel dat niet of nauwelijks geraadpleegd wordt naar een loods en je kan je kont er weer dubbel keren.

Van de muziekschool moet je lid zijn. Geen publieke instelling dus en niks bruisends. Ik zal er verder niks over zeggen, maar conservatoriums klaagden recentelijk dat er nauwelijks leerlingen doorkomen van de muziekscholen. Ze komen bij de ouderwetse particuliere leraren vandaan, die ook nog goedkoper zijn, omdat ze vanuit huis werken. De muziekschool zit al in het oude gemeentehuis en wilde zelf niet eens verhuizen.

Ik zal wel ouderwets zijn, maar een bibliotheek is toch iets voor boeken? Directies hebben wel van alles verzonnen om hun eigen baan te creëren, maar de meeste mensen komen er alleen voor een leesboek. Voor naslagwerken en andere informatie heb je tegenwoordig internet. Terug naar een paar kleine winkeltjes met vrijwilligers in de wijken, in Aarlanderveen en in Zwammerdam. Daar doe je de mensen, die graag lezen, pas een plezier mee! Filiaal Ridderveld niet dicht maar open dus en het centrum kleiner.

Het cultuurhuis er toch doorheen drukken is van een niveau, waar de graai- en bonusmannen van de banken nog wat van kunnen leren. Scheringa trekt de haren uit zijn kop, dat hij niet eerder van Ruud en Hélène had gehoord. Met die twee als commissaris had zijn DSB nog bestaan. Hij stak zijn oneerlijk verkregen woekergeld ook in een soort cultuurpaleis...

 

Machiel van der Schoot

 

Fotograaf: Josh Walet
Helene Oppatja.'
Helene Oppatja

Hélène Oppatja is getrouwd en heeft drie kinderen. Vanaf 2006 was Oppatja lid van de Alphense gemeenteraad en sinds 2010 wethouder voor Werk en Bijstand, Programma werk, Volkshuisvesting, Maatschappelijke deelname, Volksgezondheid, Cultuur en Dierenwelzijn.