Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Ondernemer

29 maart 2019 - 20:42  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Ondernemer

Alphen aan den Rijn - Het drama dat zich de afgelopen weken rond de Alphense zwembaden dreigde te ontvouwen sloeg helemaal nergens op. Kilo’s boter op het hoofd bij het ambtenarenkorps, bij de toenmalige wethouder, en bij de politieke partijen. Plus een selectief geheugen van de raadsleden die vanaf dag één hebben staan toekijken.  

De miljoenensubsidie voor de zwembaden moest omlaag. Dat was nou precies waarom een aantal mensen in 2015 vanuit de zwemsport zich meldde met een eigen initiatief. Right to Challenge heet dat. Precies wat de toenmalige wethouder sport Michel du Chatinier, tegenwoordig raadslid voor de ChristenUnie, had gevraagd. Maar dat is hij nu vergeten.
Dat initiatief ging uit van de bestaande cijfers. Gaande het proces werd de beschikbare subsidie, het beginpunt dus, met een paar ton naar beneden bijgesteld. Oftewel de spelregels werden veranderd. Dan is er een uitdaging extra. Raadslid Ank de Groot noemt dat ‘wellicht expres een te lage offerte’. Dat is een flinke aantijging, tegen beter weten in.

Bij een Right to Challenge kun je nooit spreken over een commerciële onderneming. In de voorwaarden staat dat er geen winstoogmerk is. Is er wel winst dan wordt een bedrag binnen de onderneming gehouden als reserve en de rest gaat linea recta terug naar de gemeente. Er is geen enkel commercieel bedrijf dat op die manier zaken doet.
De SP noemt het een zooitje. Er wordt nu 850.000 euro minder uitgegeven, maar ze denken dat het toch duurder wordt. Daarom moeten de zwembaden terug naar de gemeente.

De Thermen 2 exploiteert de beide Alphense zwembaden voor de gemeente. Dus die zwembaden zitten bij de gemeente. En wel met aanzienlijk minder subsidie dan dat SportSpectrum dat deed: 2.350.000 euro per jaar plus een aanvraag voor nog eens iets van 2 ton tegenover 1.750.000 euro waar het echt voor kan.

Het drama begon deze maand met het voorstel van de huidige wethouder om een ontstaan tekort van 287.000 euro over de jaren 2016 tot en met 2018 te dekken. De redenen hadden te maken met zaken uit het verleden. Gedoe rond onderhoud. Gedoe rond overgenomen personeel. Gedoe rond een landelijk project dat voor de gemeente werd uitgevoerd.
Voor 2019 wilde de wethouder de subsidie op het niveau van 2018 bevriezen, dat is de 1.750.000 euro. En voor de jaren daarna moest een plan worden gemaakt, want de verstrekte subsidie is te weinig. Op papier kan iets wel kloppen, maar de praktijk is weerbarstig.

Na een complete oorlog tussen de Alphense oppositiepartijen en de Alphense coalitiepartijen is de eindconclusie dat het tekort wordt gedekt en dat er wordt gewerkt aan de toekomst.
Ondertussen vragen inwoners of ze gek zijn geworden in die glasbak.
Ondertussen vragen personeelsleden of ze nu echt op straat komen te staan.
Ondertussen vragen bezoekers of ze hun abonnement wel op kunnen maken.
Dankjewel gemeenteraad.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper