Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Houdt u van horror and thrillers? Lees dan mee!

9 mei 2019 - 17:36  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Houdt u van horror and thrillers? Lees dan mee!

Alphen aan den Rijn - Voordat we nou alles met de grond gaan gelijk maken, eerst wat positieve nuancering. De bedoeling is goed en zonder museum of binnenstad met monumentale panden kom je nooit hoog in de lijst. Archeon en de Romeinse geschiedenis tellen niet mee, dus helemaal objectief is de 47e plaats niet echt. 

Maar goed u wilt toch even lekker griezelen niet waar? Dus houdt u vast.

Je kan over ambtenaren veel goede en lieve dingen zeggen, maar dat ze swingend en creatief zijn wordt lastig. Op het gemeentehuis liep een dame rond, die overgebleven was uit de fusie met de gemeente Rijnwoude. Daar deed ze iets dat niks met cultuur te maken had. Ze had echter een vuurrode kleurspoeling in haar haar en ze had ook een tongpiercing. "Die is creatief" dachten ze in Alphen. "Die zetten we op cultuur". Later kwam daar nog schuchter meisje bij dat net was afgestudeerd op kunstgeschiedenis. Het geheel stond onder leiding van een arrogante inhuurkracht van buiten Alphen, die 's morgens niet wist hoe laat hij moest komen en 's middags niet hoe vroeg hij moest weggaan.

Bemoeizucht

Ze gingen zich overal mee bemoeien en om net te doen of ze naar de burger luisterden, organiseerden ze workshops en hoorzittingen. Liever gezegd, die lieten ze organiseren door dure bureau's van buiten Alphen. Die domme burgers uit Alphen kunnen dat toch niet zelf!

Belangstellende burgers, die veel tijd, deskundigheid en betrokkenheid gratis gaven, bleken achteraf alleen voor de vorm gebruikt te zijn. Met geweldige ideen rond het theater is niks gedaan. Sessies rond op het gemeentehuis en in de Adventskerk, zijn voor spek en bonen gehouden.

Tonnen heeft die afdeling gekost aan salarissen en adviseurs en het heeft bijna niks opgeleverd, buiten een 47e plaats en dan nu een “Cultuurvisie”, waarin nauwelijks iets van burgerparticipatie is  terug te vinden.

Bemoeiziekte 

Wat er wel te lezen is, dat de gemeente vindt dat ze "een faciliterende, bepalende en regisserende rol" moet hebben. Het staat haaks op het collegeprogramma, dat juist van buiten naar binnen wil werken. Dat inbreng van burgers boven inbreng van ambtenaren stelt. De wereld op z'n kop en je moet je afvragen wie er nu eigenlijk echt de baas is in het gemeentehuis.

In het rapport staat ook dat de gemeente een "cultuurmakelaar"  gaat aanstellen. Een aparte "popprogrammeur" gaat bepalen naar welke muziek we moeten luisteren. Ambtenaren creëren zo hun eigen banen en/of die voor hun vriendjes in het "onafhankelijke" adviescircuit.

Gezakt voor de rekentoetst

Reken eens even mee. Die twee figuren gaan inclusief sociale lasten, bureaukosten en ondersteuning door andere ambtenaren, minstens 150.000 Euro kosten. Let wel: dan heb je nog geen artiest of tentoonstelling betaald. Ik ben een tijdje bestuurslid geweest van het popplatform. Voor 25.000 Euro per jaar moesten we op onze knietjes bij Roodhaartje en haar baasje, maar uiteindelijk werd alles aan popmuziek besteed. Net zoals bij zoveel organisaties deden we dat vrijwillig en gratis. Nu wordt er met het grootste gemak 50.000 Euro vrijgemaakt voor een betaalde kracht, zonder dat er nog maar één noot gespeeld is.

Nogmaals er zijn veel goede dingen over een ambtelijk apparaat te zeggen, maar behalve van cultuur hebben ze ook geen verstand van geld. De salariskosten van een ambtenaar zijn 75.000 Euro. Daar komt nog minsten 25.000 bij aan huisvesting, computers, apparaten en machines. Verdubbel dat bedrag omdat er nog ondersteunend en leidinggevend personeel nodig is en je kan rustig stellen dat een ambtenaar, die in direct contact staat met de burger 2 ton per jaar kost.

Wanneer gaat het college en de raad nou eens actie ondernemen? 

Wanneer gaan ze (en het college en de raad) dat nu eens beseffen? Tien procent minder ambtenaren en de gemeente Alphen bulkt van de poen. Ze hoeven dan deskundige, enthousiaste en betrokken burgers niet meer af te zeiken met te laat en te weinig verstrekte subsidies.

In dit geval zou ik zeggen, meer muziek in de politiek en minder gespuis op het gemeentehuis. 

MAAK GEBRUIK VAN DE EXPERTISE ONDER DE BEVOLKING !! 

Machiel van der Schoot