Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Restafval

17 mei 2019 - 20:03  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Restafval

Alphen aan den Rijn - In Alphen aan den Rijn is luid en duidelijk door de vorige gemeenteraad het besluit genomen dat diftar niet zal worden ingevoerd. Nooit dus. Na de verkiezingen van vorig jaar is opnieuw door de coalitiepartners bezworen dat diftar van tafel is. Definitief dus. Nieuw Elan ziet diftar niet zitten en het CDA ziet andere mogelijkheden en heeft vraagtekens bij de cijfers.

Tseard Hoekstra van de VVD had het met ons huisvuil zo moeilijk dat hij bakzeil haalde en diftar niet invoerde, maar wel de afvalpas introduceerde. Leo Maat van GroenLinks heeft dat kennelijk gemist. Ook de argumentatie van de gemeenteraad zit vast niet in zijn dossier. En, de reacties van de Alphense bevolking zijn hem zeker ontgaan. Hij is tenslotte niet van hier.

Het probleem met 'de vervuiler betaalt' is zeker niet dat wij dat oneerlijk vinden. De vervuiler betaalt, is hartstikke eerlijk. Als je tenminste een waterdicht systeem hebt om te zien wie precies wat hoeveel en op welke manier vervuilt. Dat systeem is er niet. Daarom gaat diftar uit van een prijs per zak.

Een vuilniszak met restafval kost 1 euro. Maakt niet uit of die zak groot of klein is, wat erin zit en wie hem in de container gooit. Ben je een fanatieke scheider, maar wil je je vuilniszak niet laten wegrotten in je keuken of op je balkon? Dan ben je het haasje. Jouw pedaalemmerzakje is even duur als die bomvolle grijze zak van de buren die met pijn en moeite in de ondergrondse container wordt gepropt.

Afval scheiden blijft hangen op iets van 60/65 procent. Dat is geen 75 en zeker geen 100 procent. De vraag is dus: waarom? Volgens de Alphense afvalambtenaren komt dat omdat mensen lui zijn. Mensen moeten een prikkel krijgen, bij voorkeur in hun portemonnee.

Volgens mij heeft het een andere reden dat we niet verder komen met het verminderen van het restafval (dus huisvuil minus plastic, flessen, papier, groen enzovoort). Die reden is een groot gebrek aan inlevingsvermogen van de afvaljongens in het gemeentehuis én het niet invoeren van afgesproken maatregelen.

Gebrek aan voorlichting, veel te vaak storing aan ondergrondse containers, het voor mensen lastig maken om huisvuil te scheiden, het niet uitrollen van gft-bakken bij hoogbouw, het ontbreken van een grofvuilophaaldienst, één boa die in z’n eentje de hele gemeente afstruint op zoek naar vuilniszakken naast de containers. Dat zijn zaken die Alphen aan den Rijn zelf op kan pakken.

Dan blijft over een falende verpakkingsindustrie in combinatie met onwillige grootwinkelbedrijven en mensen die het allemaal gewoon niets kan schelen. Aan het eerste wordt landelijk mondjesmaat gewerkt. En die mensen? Dat zijn we zelf.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper