Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Ambtenaren willen eigen boerderij

28 mei 2019 - 17:05  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Ambtenaren willen eigen boerderij

Alphen aan den Rijn - Ze eisen nu de sluiting van de kinderboerderij in het Bospark en daarvoor in de plaats een eigen ambtenarenboerderij. De voorstellen daarvoor liggen al uitgewerkt klaar voor de gemeenteraad, die binnenkort moet beslissen. 

Wat is er aan de hand? 

De stichting die 3 kinderboerderijen beheert komt ongeveer 75.000 Euro per jaar tekort. Nu stelt de gemeente (lees het ambtenarenapparaat) voor om de lokatie in het Bospark te sluiten en de kinderen, de dieren en de vrijwilligers het bos(park) in te sturen. Het hertenkamp blijft wel bestaan en dat gaan de ambtenaren zelf beheren. 

Daar zit een gemene adder onder het gras. Je denkt toch niet dat ze dat gratis doen? Natuurlijk niet. 

Reken maar eens even mee:

De gemiddelde kosten van het salaris (inclusief vakantiegeld, werkgeverslasten etc.) van een ambtenaar bedragen 75.000 Euro per jaar. Daar komt minstens 25.000 bij voor een computer, gebouw, verwarming, vuilniswagen etc. etc. afhankelijk van het soort werk. Een ton per jaar dus. Daar blijft het niet bij, want achter iedere ambtenaar, die direct voor de burger werkt, staat nog een andere ambtenaar in de vorm van  administrateur, kantinemedewerker, schoonmaker of leidinggevende. Daarnaast zijn er nog managers, eindbazen, wethouders, raadsleden, beleidsmedewerkers en externe adviseurs. Kortom: tel er nog maar een zelfde bedrag bij.

Stel nou eens dat er slechts sprake is van een 50% baan om het hertenkamp in stand te houden, dan kost dat toch al 100.000 Euro per jaar. Daarbij komen de kosten voor het onderhoud van het hertenkamp zelf, voer, af en toe een dierenarts etc. Let wel in de vakantie, tijdens ziekte zon- feest- en ATV dagen moet er vervanging zijn. Nog 50.000 er bovenop. Bij elkaar dus een heel stuk meer dan de 75.000 Euro die de kinderboerderij vraagt, terwijl in de plannen ook nog eens het grootste deel van de kinderboerderij verdwijnt.

Ik kan me niet voorstellen dat..

  • ambtenaren zo slecht kunnen rekenen,
  • ze zo oneerlijk zijn en alleen aan hun eigen inkomen en hypotheek denken ten koste van de kinderboerderij,
  • ze denken dat ze het zelf beter kunnen dan die domme Alphense burgertjes. 

De conclusie

Het enige dat ik kan bedenken is dat ze jaloers zijn op kinderen, die aan de hand van hun ouders of grootouders naar de geitjes of de hertjes komen. Dat ze gewoon alleen hun eigen hertenkampje willen.

Grappig

't Zou wel grappig zijn om te zien. Dat dan weer wel. Burgemeester Spies, die met die meneer en mevrouw van de balie aan de hand de eendjes gaat voeren. Wethouder Gerard van As, die met die 2 twee lekkere dingen van de afdeling voorlichting achter op zijn fiets, oud brood gaat voeren aan de hertjes. En als klap op de vuurpijl de gemeentesecretaris, die 5 beleidsambtenaren in zijn Stint naar het Bospark rijdt om tussen de middag de boterhammetjes op het bankje op te eten.

Van de pot gerukt

Alle gekkigheid op een stokje. Wat een zot voorstel. Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt!?

 

Machiel van der Schoot