Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Kinderboerderij

31 mei 2019 - 20:08  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Kinderboerderij

Alphen aan den Rijn - De Stichting Alphense Kinderboerderijen (SAK) beheert drie kinderboerderijen: Bospark, Zegersloot en Boskoop. Omdat de stichting haar eigen broek niet op kan houden, is er een probleem. De gemeente vindt dat SAK zelf naar meer geld moet zoeken. Bij sponsoren, via acties en door te bezuinigen. De stichting vindt dat de gemeente meer moet bijdragen als de gemeente zo graag kinderboerderijen wil hebben. Al helemaal omdat de gemeente aanzienlijk langere openingstijden eist.

Kinderboerderijen zijn in principe van algemeen nut. Speciaal omdat de kinderen van tegenwoordig toch al denken dat melk in de fabriek wordt gemaakt.
En, dat geld zomaar uit de muur komt rollen. Nu denken de volwassen SAKkers dat laatste kennelijk ook. Een bezoek aan de kinderboerderij is namelijk gratis. Onderhoud, dierenverzorging en de rest kost echter een flinke bak geld.
Dat wringt. Daarom zijn er sponsoren en donateurs die uit de goedheid van hun hart schenking doen. Ook verdient de kinderboerderij een centje bij door dieren te verkopen, naar verluid voor de slacht. Dat mag niet meer.

Dus is er stront aan de knikker. Er is 270.000 euro nodig voor een nette begroting. De subsidie is 193.000 euro. Het verschil is wat de SAK er graag bij wil hebben aan subsidie.
De gemeente wil ondertussen kinderboerderij Bospark sluiten, dat bespaart geld. De hertenkamp blijft open en daar heeft de gemeente een kleine 37.000 euro voor nodig.

Er is een grif ondertekende petitie waarin zo'n tweeduizend inwoners aan de gemeente vragen om meer subsidie te geven en alle drie de kinderboerderijen op te houden. Ergo: een patstelling.

Een probleem is de vreemde gedachte dat 'de gemeente' alles moet betalen. Er is niets mis mee om iedere bezoeker 1 euro of desnoods 50 eurocent te laten betalen. Dat gaat het geldprobleem niet oplossen, maar alle kleine beetjes helpen.
Een ander probleem is dat 'wij' denken dat kinderboerderijen gratis moeten zijn anders komen we niet. Maar als er een sluit, lopen we wel met z'n allen te hoop.

De meeste politieke partijen vinden dat kinderboerderijen van algemeen nut zijn voor al die kinderen die denken dat de melk uit de fabriek komt en dat drumsticks nooit aan een echte kip hebben gezeten. Leerzaam dus.

Ik denk dat de kinderen al die wollige en pluizige beestjes gewoon leuk vinden. Om te aaien. Om mee te knuffelen. Om mee naar huis te nemen. Ouders zijn blij dat de beestjes moeten blijven waar ze zijn. Da’s minder werk en een stuk goedkoper dan een eigen huisdier.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper