Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Huis

14 juni 2019 - 19:58  •  reacties

MINERVA Huis

Alphen aan den Rijn - Verschillende mensen. Verschillende gezinssamenstellingen. Verschillende portemonnees. Er zijn veel criteria waarop iemand een woning zou willen kiezen. Helaas is er niet zoveel te kiezen. De kopersmarkt zit op slot. De huurdersmarkt heeft amper aanbod. Sociale woningen zijn er te weinig. Woningen voor het middensegment, ook wel bekend als Jan Modaal, zijn er niet of nauwelijks. Starters staan vele jaren ingeschreven. Zelfs peperdure huizen zijn er gewoonweg niet.

Het is heel gemakkelijk om dan te roepen dat 'ze' maar meer moeten bouwen. Nog gemakkelijker is het om te roepen dat 'ze' geen dure huizen mogen bouwen. En gewoon onfatsoenlijk is het om te roepen dat 'ze' die migranten de grens over moeten zetten.

De realiteit is dat de Rijksoverheid bepaalt dat statushouders een huis moeten krijgen zodra zij die 'status' hebben. We praten dan over mensen uit oorlogsgebieden of mensen die in eigen land de doodstraf kunnen krijgen omdat zij een afwijkende mening hebben of een afwijkende geaardheid. Omdat een vluchteling zich niet mag inschrijven voor een woning, net zoals dat zij geen baan mogen zoeken, is er geen inschrijvingstijd opgebouwd. Dus gaan deze mensen voor alle anderen.

De realiteit is ook dat er groepen zijn die vroeger in een bejaardentehuis woonden of in een instelling zoals Ipse de Bruggen. Mensen die oud zijn of mensen met een handicap bijvoorbeeld. Deze mensen moeten sinds een paar jaar in een gewone woonwijk in een gewoon huis wonen. Ook zij hebben geen inschrijvingstijd opgebouwd. En, gaan dus voor alle anderen. Maar zij hebben niets te kiezen.

Als je niet tot deze door de Rijksoverheid aangewezen groepen behoort, is het vinden van een passende woning om de dooie dood niet gemakkelijk. Mensen met een inkomen dat minder is dan gemiddeld, mogen in een sociale huurwoning. Minder dan gemiddeld is minder dan 38.000 euro, want dat bedrag is dus het gemiddelde inkomen van Jan Modaal.

Het is de wet in Nederland dat iedereen mag wonen waar hij of zij dat wil. Dat geldt voor iedereen. Jij kunt verhuizen naar Groningen, maar andersom dus ook. Het gevolg van deze regel is wel dat bijvoorbeeld Leidenaren in het goedkopere Hazerswoude gaan huren.

In Alphen-Stad is er een extra uitdaging: we zitten in de top van gemeenten met te weinig woningen. Dat komt niet omdat 'ze' niet willen bouwen, dat komt vooral omdat 'ze' niet mogen bouwen. De provincie Zuid-Holland bepaalt voor ons hoeveel we mogen bouwen en waar dat mag. Dat aantal woningen was vele jaren te laag.

Het stoort mij ontiegelijk dat ik zo vaak om mij heen hoor dat iemand anders dan maar op moet rotten. Er is niemand die zomaar aan een woning kan komen. Ook niet als je urgent bent, of statushouder, of hartstikke rijk en gezegend. We zitten gewoon met de gebakken peren door een beleid waar 'ze' geen invloed op hebben. Er zijn gewoon te weinig huizen. In alle prijsklassen. Huur of koop, dat maakt niet uit.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper