Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

NUON potverteren

15 april 2012 - 16:39  •  Reinder Koornstra  •  reacties

NUON potverteren

Alphen aan den Rijn -

Het Binnenhof is ingeslapen, maar politiek Alphen bruist van de initiatieven. Kortom, Boskopers en Rijnwoudenaren, U bent straks bij hen in prima handen!
Het besluit over de Maximabrug is nog niet genomen, of iedereen lijkt alweer te zijn vergeten dat de realisatie daarvan de gemeente toch zeker 15 miljoen gaat kosten, omdat het bedrijfsleven niet of nauwelijks gaat meebetalen. Maakt ook niet uit, voor die 'Westelijke Rondweg' er ligt zijn we toch alweer 200 miljoen Euro's verder. Vervolgens moet de Julianabrug vervangen worden (gaat toch snel 25 miljoen kosten), en is er al een kwart miljoen gereserveerd voor een cultuurgebouw dat niemand, behalve wat politici, wil hebben. Er wordt druk gespeculeerd over een alternatieve autoroute die gewoon helemaal niet bestaat en politici zijn enthousiast over een andere opzet van het Thorbeckeplein zonder zich zorgen te maken hoe retailers daar nu hun geld moeten verdienen. Tja, en dan heeft de gemeente rond dat Thorbeckeplein al bijna 90 miljoen Euro geïnvesteerd in huizen, waarvan het nog maar vraag is óf ze worden vervangen, en indien wel, hoeveel dat netto gaat kosten. Over een maand opent burgemeester Eenhoorn een spiksplinternieuw zwembad, maar de bijbehorende huizen moeten nog verkocht worden. Een zwembad dat vooral door verenigingen gebruikt moet gaan worden, die echter, door gebrek aan zwemwater, voorlopig veel te weinig leden tellen om de, ongetwijfeld forse, huursom te kunnen betalen. Bij het station investeert de gemeente 5 miljoen om daar iets van de grond te krijgen, in plaats van er 5 miljoen voor te krijgen. En alsof het niet op kan, poneert wethouder Van Velzen het idee om de, pás aangelegde verkeerslus vanaf de Hefbrug, te vervangen door een, ongetwijfeld peperdure, brug over de Oude Rijn. Gelukkig krijgen we er 30.000 nieuwe medeburgers bij om dat allemaal te helpen betalen.

Medeburgers, het wordt zelfs onze lokale politici duidelijk dat de befaamde 'NUON' miljoenen al minstens driemaal zijn uitgegeven, al zullen ze dat nooit toegeven. Maar die komen nu met nieuwe initiatieven die, op het oog tenminste, geen geld kosten.

Nadat jarenlang, tot op heden, het hele verkeersbeleid erop is gericht om de Alphenaar uit de auto, op de fiets en naar het centrum te krijgen, wordt juist dat laatste opeens heel moeilijk. Politici maken het opeens de fietser lastig omdat al die fietsen het winkelende, en vooral borrelende, publiek in de Julianastraat zouden storen. Tja, en daaronder bevinden zich natuurlijk veel politici, dát kunnen we niet hebben!
Tja, medeburgers, toen de bouw van het Rijnplein bijna klaar was, is er in de Alphense raad volop gediscussieerd over nut en noodzaak onze stadsbussen via de Alphense brug door ons, verder autovrije, centrum te jagen. Maar dat moest en zou gebeuren, volgens het college en de raad slikte. Daarna vroeg men zich af hoe dat zou gaan, fietsers én voetgangers door elkaar krioelend over het Rijnplein, in de Castellumstraat en de Julianastraat. Goede suggesties om tenminste die wielrijders hun eigen 'baan' te geven werden door de toenmalige wethouder Groen in't Wout weggewuifd, en de raad.....slikte opnieuw.
Daarna bleek dat de horecaondernemers in de Julianastraat zich 's zomers én 's winters de halve Julianastraat toe-eigenden. Natuurlijk moest er wat meer gezelligheid in die straat komen, maar daarvoor hadden toch zeker regels gesteld moeten worden. Maar opnieuw, het college paste zich aan bij de horecawensen, en de raad.....slikte.
Nu is die Julianastraat, beste medeburgers, al sinds mensenheugenis dé manier om, parallel aan de Oude Rijn, aan de Hoge Zijde onze stad te doorkruisen. Voor autoverkeer werd dat uiteindelijk de Prins Bernhardlaan, maar voor fietsers was en bleef dat de hoofdroute. Dát was zo, en bleef zo, zónder eigen rijbaan, zo decreteerde de wethouder, en de raad....slikte.

Medeburgers, nu blijkt dat het écht de grote verkeerspuinhoop is geworden die iedere Alphenaar vooraf voorspelde, heeft die raad opeens wel een mening. Alle fietsers moeten de Julianastraat uit, want je bent met die fietsen als voetganger je leven niet zeker. Dan kom je, half teut, daar een horecatent uit, en flitsen die fietsers zomaar voorbij, echt levensgevaarlijk! Tja, beste politici, maar dat geldt niet alleen voor de Julianastraat, maar ook voor Rijnplein en Castellumstraat, voor de Alphense brug, de Pieter Doelmanstraat én de Raadhuisstraat. Alleen zijn dáár geen kroegen! Want het is toch erg vreemd om visieloos te gaan rommelen in die Julianastraat alleen! Ik vraag me ook af wat de retailers in die straat daarover denken, want die wordt natuurlijk weer niets gevraagd!

Nee, sluit dan het hele centrum af, tenminste op zaterdag (op maandag tot en met vrijdag lopen er écht niet zoveel mensen in het centrum, was dat maar waar) en zet Alphen aan den Rijn als de meest fietsonvriendelijke gemeente van Nederland "op de kaart". Dan laten die Alphenaren vanzelf die fiets weer staan, en mag de gemeenteraad een nieuwe truc bedenken om een nóg groter verkeers- én parkeerprobleem op te lossen dan we nu wel denken!
Ze zullen wel denken: eerst de verkiezingen maar eens halen....

Fotograaf: Josh Walet