Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Van der Schoot genoemd als burgemeester nieuwe fusiegemeente

17 april 2012 - 13:18  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Van der Schoot genoemd als burgemeester nieuwe fusiegemeente

Alphen aan den Rijn -

Stel je zoon vindt karten leuker dan vioolspelen, dan kap je met de plannen voor een cultuurhuis en bouw je met die besparing een mooie baan van 25 miljoen. Uiteraard met voldoende subsidie voor trainers, materiaal en brandstof. Gaat er teveel verkeer door je straat? Geen probleem. Gewoon zo’n zakpaal aan het begin. Je laat de plantsoenendienst mooie bomen en struiken neerzetten en je woont plotseling aan een prachtig laantje. Leuke bijkomstigheid: je huis is 50% meer waard. Vind je milieu en groen maar gezeur en de file te lang? Gewoon opdracht geven voor een brug met rondweg. De betaling is jouw zorg niet. Tegen die tijd zit jij allang te genieten ergens in Canada of zo.

Niemand die je wat doet. Ook niet als je een fout maakt. Als die kartbaan twee keer duuder wordt dan gepland, zeg je voor de vorm even sorry, maar verder niks aan de hand. Speculeren met huizen, grond of winkels? Als jij dat wilt, prima.

U zult zich inmiddels waarschijnlijk afvragen of ik gek geworden ben en Eenhoorn ga gijzelen of een  coupe wil plegen. Geen zorgen, het is volkomen legaal. Geen geweld en niks fraude of gesjoemel bij de stembus.  

Voordat ik het idee prijs geef, eerst wat les in gemeentepolitiek.

Als u stemt voor de raad, dan kunt u kiezen uit verschillende partijen. Per partij ziet u op het biljet een lijst met namen. De bovensten komen in de gemeenteraad. De grootste partijen gaan daarna met elkaar praten en beslissen over de macht. Ze hebben verschillende belangen en moeten dus onderhandelen. “OK jullie een KULtuurhuis, wij een brug”. ”Dan willen wij sport en jeugd in onze portefeuille”.  Zo gaat dat. Eenmaal afgesproken blijven ze elkaar 4 jaar lang dekken.

Even terug naar die lijsten met namen. Die worden gemaakt op de afzonderlijke ledenvergaderingen van de politieke partijen. Zal ik eens een geheim verklappen? Op die vergaderingen komen hooguit  50, vaak oudere mensen. Meestal minder. Zo weinig mensen beslissen er dus eigenlijk over u en mij.

Stel nu dat je met 100 mensen stiekem lid wordt van de 4 grootste partijen. Ik zie het helemaal voor me. Op een avond gaat Ruud Gebel van de VVD zelfverzekerd op weg. Bij de deur maakte hij nog gekkigheid: “nou schatje als ik terugkom, mag je opnieuw 4 jaar met de machtigste man van Alphen naar bed hoor!” Het lijstje zit in de achterzak en zijn eigen naam heeft hij bovenaan geschreven. Tijdens de vergadering staan wij met 100 man op en presenteren ons eigen lijstje, zonder Stan en Ruud. Zo werkt democratie hè? Meeste stemmen gelden. Jammer Ruud, bedankt. Jammer Hélène en  Wim bij de PvdA, goed gedaan hoor. Exit Kees en René  bij het CDA. Dag Inge van D66. Toch aardig verdienen straks in de fusiegemeente voor onze mensen. Per jaar een kleine 20.000 voor minstens 20 raadsleden en een dikke ton de man voor onze wethouders. De vrije jongens in onze club maken we blij met de mooie gemeenteklusjes. Lekker hoor dat pluche!

Oh Ja, en mocht de huidige gemeenteraad besluiten om toch zo’n zotte naam als GroeneRijn te kiezen, dan is dat het eerste dat we terugdraaien. Gewoon weer Alphen aan den Rijn.

 

Machiel van der Schoot, machtigste man van Alphen.

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger